nie pamiętasz hasła?
temperatura 8 °C
wilgotność 81%
Dziś są imieniny: Gabrieli, Dariusza, Urbana
×
Uwaga! Nasze strony wykorzystują pliki cookies
Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Używamy ich w celach reklamowych i statystycznych a także po to, by dostosować nasze witryny dla indywidualnych potrzeb naszych czytelników i użytkowników. Plików cookie mogą też używać nasi partnerzy, reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy multimediów. Może zmienić ustawiania dotyczące plików cookies na Twojej przeglądarce. Korzystanie z serwisów bez dokonania zmiany oznacza, że pliki COOKIES będą zapisywane w pamięci twojego komputera lub innego urządzenie, z którego korzystasz do przeglądania witryn internetowych. Więcej informacji na temat cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.

Nielegalna ubojnia drobiu w Łazisku. Sprawę bada Prokuratura

dodano: 2013-04-24 22:55:58, ostatnia aktualizacja: 2013-04-24 22:57:46
autor: Mariusz Strzępek

W całej Polsce mamy ostatnio wysyp afer związanych z zakładami przetwórstwa mięsnego. Nie ma praktycznie dnia, by media nie donosiły o przypadkach łamania prawa, koszmarnych warunkach sanitarnych, mieszaniu mięs, dodawania do produktów koniny albo powtórnym przerobie przeterminowanych produktów. Zdarza się, że produkty spożywcze, oferowane nie tylko w małych sklepach ale głównie w dużych sieciach handlowych nie spełniają żadnych norm zdrowego żywienia. Okazuje się, że problemy nie ominęły Tomaszowa. Pod koniec ubiegłego roku w jednej z ubojni drobiu Powiatowy Lekarz Weterynarii wstrzymał produkcję, ze względu na poważne uchybienia natury sanitarnej. Właściciel zakaz miał jednak za nic i mimo wszystko swoją działalność nadal prowadził. Teraz zajmie się nim Policja i Prokurator.
 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      


 

W miniony poniedziałek w jednym z podtomaszowskich zakładów przetwarzających drób zjawił się Powiatowy Lekarz Weterynarii w celu sprawdzenia wykonania zaleceń, jakie skierowano do właściciela przedsiębiorstwa w czasie okresowej kontroli przeprowadzonej pod koniec ubiegłego roku. Przedsiębiorca, zajmujący się m.in. ubojem drobiu dopuścił się na tyle poważnych uchybień, że produkcja w jego zakładzie została zatrzymana, ponieważ zagrażała zdrowiu ludzi, kupujących produkty pochodzące z tego miejsca.

 

- Przeprowadzona przez nas kontrola miała charakter sprawdzający - wyjaśnia Powiatowy Lekarz Weterynarii, Krzysztof Zając. - Mieliśmy zweryfikować, czy uchybienia wskazane uprzednio zostały usunięty i czy przedsiębiorca nie prowadzi przypadkiem działalności wbrew zakazowi.

 

Służby weterynaryjne podkreślają, że wykryte w ubiegłym roku nieprawidłowości były bardzo poważne i dlatego skutkowały faktycznym wstrzymaniem wykonywania działalności. Tego typu sankcje stosuje się bowiem tylko w przypadkach rzeczywiście zagrażającym ludzkiemu zdrowiu. Inspektorzy stwierdzili, że warunki higieniczno sanitarne nie spełniały żadnych wymaganych przepisami standardów.

 

Dużym zaskoczeniem dla kontrolujących był więc fakt, że kiedy przyjechali na miejsce stwierdzili, że produkcja w zakładzie jednak się odbywa a uchybienia nie zostały usunięte. Wezwano na miejsce Policję, w której obecności przeprowadzono dalsze czynności kontrolne.

 

- My wykonaliśmy kontrolę i materiały z jej przeprowadzenia skierowaliśmy do organów ścigania w związku ze stwierdzonym przez nas przestępstwem - dodaje Powiatowy Lekarz Weterynarii. - Dalej będzie sprawą zajmować się Policja. 

 

Policja potwierdza fakt dokonania kontroli i stwierdzenie nieprawidłowości. - Pobrano próbki mięsa do badania - mówi komisarz Katarzyna Dutkiewicz Pawlikowska. Na miejscu w siedzibie firmy odnaleziono 600 sztuk zabitych już zwierząt oraz kolejne 900 które czekało na ubój. Dalsze czynności prowadzimy prokuratura.

 

Właścicielowi firmy nie postawiono jeszcze żadnych zarzutów, ale nie wykluczone, że wkrótce takie usłyszy. On sam wyjaśnia, że ubój prowadził na własne potrzeby, ponieważ prowadzi równocześnie kurzą fermę. Sprawa jest o tyle rozwojowa, że przedsiębiorca prowadzi również własne sklepy, gdzie nielegalnie przetworzone i nie badane mięso mogło być wprowadzane do obrotu.

 


 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

 · 

   Jeśli byłeś świadkiem jakiegoś zdarzenia, mogłeś zrobić zdjęcia lub nakręcić krótki film, poinformuj nas o tym pisząc na adres mailowy redakcji      

Możliwość komentowania wygasła
Wybierz sposób wyświetlania:
liniowy
drzewo
+4 (8) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
Jadzia: ludzie powiedzcie mi co mam jeść? straszą że mięsa nie można bo padlina, w słodyczach i kremach też jakieś toksyny, sól rakotwórcza... a ja bez mięsa nie mogę żyć muszę muszę... chociaż już przekroczyłam 130 kg
poniedziałek, 29 kwietnia 2013, godzina 09:57:43
-2 (4) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
multi99: do 23 akurat tam nie pracowałem , natomiast pracowałem w ROLDROBIE gdzie też pracowali ludzie którzy mieli przyjemnosc pracowac u tego pana . A poza tym nie trzeba tam pracowac aby wiedziec co się dzieje w tej Firmie, wystarczy się przejechac po ZAWADZKIEJ, po Łazisku, a poza tym też mnóstwo ludzi w Tomaszowie mówi o tej firmie oraz o podejściu właściciela Pana B. do swoich pracowników.
I jeszcze jedno kolego z pod 23 cytuje: skoro masz tyle informacji to pewnie sam pracujesz lub pracowałeś na czarno godziłeś ...jeszcze anonimowo....

pomyliłes się ja mam nicka zarejestrowanego to ty podpisujesz się anonimowo
a poza tym gdzie ja podaje jakies info ???
poniedziałek, 29 kwietnia 2013, godzina 08:57:17
0 (4) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
do multi99: skoro masz tyle informacji to pewnie sam pracujesz lub pracowałeś na czarno a teraz mała prywatna zemsta bo sam się na to godziłeś ...ale przyjemnie dokopywać leżącemu w grupie i to jeszcze anonimowo....
poniedziałek, 29 kwietnia 2013, godzina 08:44:38
-7 (9) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
zainteresowana: Polskie mięso ma najlepszą opinię w Europie, chociaż ceny są bardzo atrakcyjne dla nas konsumentów. Całe zamieszanie i 3100 kontroli w kwietniu 2013 w ubojniach to efekt pomówień Czech, że nasze mięso jest skażone. Kary za błędy techniczne czy sanitarne czy zamykanie ubojni jest nieadekwatne do rzekomych uchybień! Ale wciąż próbuje się stworzyć czarny PR tych przedsiębiorstw. Szybko można doprowadzić taką ubojnię do bankructwa, zamykając ją i pozbawiając ludzi pracy! Nikt się nie zatruł mięsem z Naszych Ubojni, ale jeśli chcemy jeść czeskie czy tajwańskie mięso z supermarketu to zawsze mamy wybór...........
niedziela, 28 kwietnia 2013, godzina 11:32:48
+1 (3) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
multi99: PRYMUS 33 brawo !!!!!!! Wtej firmie od kilku lat ludzie pracowali na czarno , ogloszenie które wisiało długi okres w pośredniaku było dawno nie aktualne ...
Zastanawiam się nad jednym skoro ta patologia trwała kilka lat a ludzie bali się odzywac i godzili na takie warunki ze względu na utrate jakiej to by nie było ale pracy i środków na życie... Dlaczego wszyscy siedzieli cicho ???? Gdzie Urzędy państwowe i nie wierze że nikt nigdy nie słyszał co się tam dzieje...... ???? Prokurator powinien wziąśc się za właściciela i za urzedników nadzorujących że dopuścili do takiej patologii przez kilka lat ??? CZYŻBY KOLEJNY UKŁAD ZAMKNIĘTY ??? dużo tych pytań Ciekawe ile jeszcze jest takich firm w okolicy Tomszowa ????
niedziela, 28 kwietnia 2013, godzina 11:16:02
0 (4) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
prymus33: ciekawe na jakie umowy...czy w ogóle mieli jakieś umowy pracownicy....facet od lat robił sobie jaja z wszystkich wokoło....teraz wielka afera...
niedziela, 28 kwietnia 2013, godzina 09:59:48
-2 (4) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
arni: ma kase i tak mu nic nie zrobia
sobota, 27 kwietnia 2013, godzina 12:34:44
+1 (3) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
NN: Stańcie na wiadukcie do Łaziska to będziecie wszystko wiedzieli i CZULI
piątek, 26 kwietnia 2013, godzina 10:09:20
+4 (4) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
konsumentka: @16- mój piesek też nie chce jeść padliny, to mądre stworzenie najpierw daję Barry,emu, jeżeli wyczuje że kupiona przeze mnie wędlina została,, uzdatniona" to nie ruszy pożywienia! a mnie dzięki temu chroni przed spożywaniem ,,trefnej" dopiero co kupionej ,,świeżutkiej wędlinki" Mój Barry, to prawdziwy przyjaciel człowieka.
piątek, 26 kwietnia 2013, godzina 09:59:41
+3 (3) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
Od producenta.: Wczoraj w Cerfurze kupiłem na stoisku mięsnym baleron to co zobaczyłem po odwinięciu folii to szok,mięso zielonkawo suche dwa miliony dziurek jak w szwajcarskim serze a smak i zapach jak przepocona zelówka,twu nawet sąsiada pies tego nie chciał.
piątek, 26 kwietnia 2013, godzina 09:08:25
+1 (1) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
ok: A GDZIE SANEPID BYŁ DO TEJ PORY.Z PROWADZAJĄ BYLE CO. ALE NAS TYLKO CENY INTERESUJĄ. TO WPIEPRZAJCIE PADLINE. SMACZNEGO!
czwartek, 25 kwietnia 2013, godzina 20:05:34
Komentarz odrzucony. Powód: Komentarz poddany moderacji
czwartek, 25 kwietnia 2013, godzina 18:23:54
+4 (4) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
Obserwator: Wszyscy zostańmy wegetarianami :)
czwartek, 25 kwietnia 2013, godzina 16:15:21
+2 (4) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
Żeźnik: Nikt was nie zmusza do kupowania pasztetowej czy kaszanki. Kupcie wagon buraków pastewnych i jedzcie. Same witaminy. Problem jet nieco inny. Z konia nawet kopyta sa mielone na proszek i dodawane do wyrobów, nie mówiąc o jelitach i oczach w karmie dla zwierząt.
czwartek, 25 kwietnia 2013, godzina 10:11:57
+2 (6) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
japa: chyba zapiszę się do jehowych, oni nauczą mnie jedzenia potraw bezmięsnych, to co ostatnio piszą w mediach o mięsie że padlina, że z domieszką trutki na szczury a mnie życie jeszcze miłe!
czwartek, 25 kwietnia 2013, godzina 07:53:32
+12 (14) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
taxidrajwer : Jak ubijali na wsi, to prosto z pieńka nieśli do kuchni, darli pierze, i wkładali do gara a nie transportowali do miastowego supermarketu? Czaisz różnicę?
czwartek, 25 kwietnia 2013, godzina 07:26:28
-1 (3) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
zainteresowana: A jak ubijali na wsi to warunki były tak higieniczne i jałowe.........
Dla inspektorów sanitarnych uchybieniem jest nawet nieodpowiedni próg w drzwiach albo mydło na ścianie nad umywalką na złej wysokości...!!!!
czwartek, 25 kwietnia 2013, godzina 06:49:57
+9 (11) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
taxidrajwer : Zastanawia mnie jedno. Skoro firma działa od kilkunastu lat jak słyszałem, to jak do tej pory funkcjonowała. Czy nikt wcześniej nie dostrzegał żadnych nieprawidłowości? A może stan sanitarny w tej firmie pogorszył się nagle? Jakoś trudno mi w to uwierzyć..
środa, 24 kwietnia 2013, godzina 20:58:20
-2 (4) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
kiki: Jeśli wiatr wieje od Łaziska,capie wtedy w całym mieście.
Co na to władze miasta i służby sanitarne tegoż...???
środa, 24 kwietnia 2013, godzina 20:08:22
+1 (1) ↑ tak ↓ nie ! zgłoś
BMW X6: To ubojnia z której śmierdzi na cały TM i okolice
środa, 24 kwietnia 2013, godzina 19:22:51

dodaj artykuł dodaj fotoreportaż
szukaj w artykułach
zaawansowane
zobacz również
^ do góry