O rodzajach patelni słów kilka

  • 13.08.2019, 09:07
  • Mariusz Strzepek
O rodzajach patelni słów kilka
Kotlet schabowy, jajecznica, racuchy... to jedne z najczęściej spotykanych dań w polskich kuchniach. Ich przygotowanie nie byłoby możliwe, gdyby nie odpowiednie, kuchenne narzędzia. Mowa oczywiście o patelniach, które obecnie stanowią obowiązkowy element każdej jadłodajni – również tej amatorskiej.

Chociaż przeciętnemu użytkownikowi wystarczy jeden rodzaj niewyspecjalizowanej patelni, to warto wiedzieć, jakie inne typy przyrządów dostępne są na rynku. Poniżej prezentujemy kilka z nich! Wszelkie typy patelni mogą Państwo znaleźć na stronie sklepu Dajar.pl.

Patelnie klasyczne – podstawowe narzędzie każdego kucharza

Z całą pewnością można powiedzieć, że dobra patelnia tradycyjna jest w stanie zastąpić wszystkie pozostałe. Oczywiście nie mówimy tu o zastosowaniach profesjonalnych, gdyż w takim przypadku zdecydowanie skuteczniejszym i bardziej ergonomicznym wyborem będą narzędzia dedykowane określonym przepisom.

Typowe przyrządy tego rodzaju charakteryzują się między innymi średnią wysokością ścianek, które wydają się rozwiązaniem wyjątkowo uniwersalnym. Dno patelni jest natomiast płaskie, co pozwala przygotować niemal dowolną potrawę.

Patelnie grillowe – paski zawsze w modzie

Patelnie grillowe o charakterystycznej strukturze dna idealnie nadają się do przyrządzania dań specyficzną metodą grillowania. Chociaż kuchenna technika różni się w istotnych kwestiach od swojej outdoorowej odpowiedniczki, to wciąż – uzyskane z jej wykorzystaniem kąski są wyśmienite, a do tego zdobią je typowe dla rusztu, ciemniejsze pasy. Patelnie tego rodzaju są przez wielu specjalistów uznawane za zdrowsze w porównaniu z tradycyjnymi.

 

Patelnie głębokie – nie daj się zaskoczyć

Patelnie o wysokich ściankach (czyli głębokie) idealnie sprawdzą się jako naczynia do przygotowywania zapiekanek, pieczeni czy innych fantastycznych dań. Wiele osób decyduje się na nie ze względu na fakt, że z powodzeniem mogą zastąpić ciężkie i nieporęczne brytfanki.

Patelnie do ryb – gotowanie bez śliskich sytuacji

Kolejnym rodzajem patelni są te, które dedykowane są potrawom rybnym. Tego typu narzędzia cechują się charakterystycznym, eliptycznym kształtem, dzięki któremu możliwe jest smażenie długich ryb w całości. Patelnia do ryb przyda się przede wszystkim tym, którzy po dobra ziemskich wód sięgają raczej często.

Patelnie do naleśników – smaczne placki dla każdego

Patelnie do naleśników to drugi pod względem popularności w amatorskich kuchniach rodzaj narzędzi do smażenia. Trudno jest przecież znaleźć osobę, która nie przepada za kształtnymi i pysznymi naleśnikami. Uzyskanie placków o takich cechach jest możliwe tylko wtedy, gdy dysponujemy naczyniem o niskich ściankach, a więc niczym innym, jak patelnią do smażenia naleśników!

Podsumowanie

Patelnie to dość spora grupa naczyń o najróżniejszym przeznaczeniu. Chociaż większość potraw można przyrządzić na zwykłej patelni o tradycyjnym kształcie, to przy większych ambicjach warto wyposażyć się w narzędzie o konkretnym przeznaczeniu, które wzniesie nasz kucharski warsztat na zupełnie nowy poziom!

Mariusz Strzepek
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe