Jesienny „detoks” organizmu! Dietetyk radzi jak to zrobić!

  • 12.10.2017, 18:42
Jesienny „detoks” organizmu! Dietetyk radzi jak to zrobić!
Sezon wakacyjny za nami, po wyjazdach czy obfitym grillowaniu warto zadbać o oczyszczenie naszego organizmu czyli pozbycie się nagromadzonych toksyn i dostarczenie cennych wartości odżywczych. Jesień to doskonały czas na rozpoczęcie detoksu. Ta pora roku obfituje w moc warzyw i owoców, które doskonale oczyszczają i odkwaszają organizm, a przy tym są niskokaloryczne i wspomagają redukcję masy ciała-tłumaczy dietetyk Naturhouse TOMAX Joanna Jankowska. -Toksyny pochodzą z tego co jemy, z kosmetyków lub ze środowiska, w którym żyjemy. Bardzo często powstają w wyniku stresu lub chorób. W sezonie jesienno-zimowym takie oczyszczenie dobrze zrobi naszemu organizmu gdyż wspomoże go w walce z infekcjami-dodaje dietetyk. Wskazówką do zastosowania „detoksu” może być ciągłe uczucie zmęczenia, osłabienie, problemy z żołądkiem czy ze skórą, a także nadliczbowe kilogramy.

 

 

Detoks jak zacząć?

'

Przede wszystkim „detoks”, to nie jest głodówka. Stosowanie diet bardzo niskoenergetycznych albo jednostronnych i monotonnych, np. warzywnych, warzywno-owocowych,  niesie za sobą pewne zagrożenia. Zbyt mała ilość kalorii w diecie i niezbędnych składników mineralnych i witamin prowadzi do niedożywienia i zaburzeń w pracy różnych narządów-przestrzega dietetyk Naturhouse.

 

Przede wszystkim aby oczyścić swój organizm od środka, nie można zapomnieć o wypijaniu minimum 1,5 l wody w ciągu dnia. Możemy pić zieloną herbatę czy napary ziołowe z pokrzywy czy mniszka lekarskiego, żeby ten proces przyspieszyć.

 

Należy także postarać się ograniczyć lub całkowicie wyeliminować papierosy, alkohol, duże ilości kawy i spożywania żywności przetworzonej i fast food. Jak sama specjalistka Joanna Jankowska twierdzi- najlepszy „detoks” to zbilansowana i racjonalna dieta - oparta na sezonowych warzywach i owocach, urozmaicona i dostosowana indywidualnie do potrzeb.

 

 „Detoks” – po jakie składniki sięgnąć?

 

Oczyszczanie organizmu nie musi być skomplikowanym procesem, warto zacząć od wprowadzenia do naszego jadłospisu polecanych przez dietetyka produktów, tj.

 

Jabłka – tanie, pyszne, a przy tym to prawdziwa skarbnica zdrowia. Mają mało kalorii  i wspomagają pracę układu trawiennego. Są lekkostrawne, zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor i witaminy z grupy B. Warto jeść je ze skórką.

 

Kapusta – neutralizuje szkodliwe substancje, a dodatkowo działa moczopędnie i oczyszczająco. Kapusta kiszona ma sporą zawartość witaminy C, co świetnie chroni przed jesiennymi infekcjami.

 

Buraki – to niepozorne warzywo kryje pod skórką prawdziwą bombę witaminową: witaminy z grupy B, A i C, zawiera również całą gamę składników mineralnych. Doskonale oczyszcza organizm, wspomaga pracę wątroby i jelit, a dzięki barwinkowi działa przeciwzapalnie. Nie może go zabraknąć podczas jesiennego detoksu.

Ponadto specjaliści zalecają, aby w naszym co dziennym menu nie zabrakło innych sezonowych warzyw, które są łatwo dostępne na lokalnym rynku tj. jarmuż, cukinia czy bakłażan. Są one lekkostrawne, niskokaloryczne, a dzięki mocy witamin mogą działać odmładzająco na skórę.

 

Poniżej przedstawiamy jedną z propozycji detoksykującego koktajlu.

 

Z pomocą dietetyka

 

Jeśli zależy Ci na zdrowej i zbilansowanej diecie, a także pragniesz oczyścić swój organizm i zrzucić zbędne kilogramy warto rozważyć pomoc specjalisty. Dietetyk zadba o to, żeby codzienny jadłospis miał optymalną wartość energetyczną i pokrywał zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze.

 

Po jesienną, lekką dietę oczyszczającą udaj się do dietetyka Naturhouse w C.H. Tomax, który opracuje   indywidualny plan żywieniowy i wesprze Cię w osiągnięciu szczupłej sylwetki jesienią. Spadek kilogramów wpłynie pozytywnie na Twoje samopoczucie, wygląd i stan zdrowia. Urozmaicony jadłospis i moc nowych połączeń smakowych zaproponowanych przez dietetyka Naturhouse zaskoczą Cię tym, że dieta jesienią może być łatwa, smaczna i przyjemna!

 

Propozycja dietetyka Naturhouse na oczyszczający koktajl pietruszkowy. Po więcej zaskakujących przepisów niezbędnych podczas jesiennego detoksu, udaj się do Centrum Dietetycznego Naturhouse w C.H.TOMAX.

 

   Napój pietruszkowy

   

Składniki:

·         1 cytryna

·         2 jabłka

·         pęczek pietruszki

    

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umyć. Cytrynę i jabłka obrać. Przepuścić przez sokowirówkę lub zblendować. W razie potrzeby dodać wodę.

 

Umów się na wizytę już dziś!

 

https://rezerwacje.naturhouse-polska.pl/index.php/?lokalizacja=tomaszow.pow

Centrum Dietetyczne Naturhouse Tomax

Tel: 44 744 16 06

 

 

 

 

Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe