Jakie warzywa siejemy w maju?

  • 12.05.2021, 06:48 (aktualizacja 16.05.2021, 20:13)
  • redakcja
Jakie warzywa siejemy w maju?
Maj to piękny, wiosenny miesiąc. Na ogół charakteryzuje się już ciepłymi dniami, przelotnymi opadami deszczu. Natomiast w ogrodnictwie ważnym momentem jest to przełom od 12 do 15 maja. Ten okres nazywany jest "Zimną Zośką". Wówczas może pojawić się przymrozek.

Maj jest sprzyjający siewowi wielu nasion, ale należy pamiętać o tym charakterystycznym przełomie. Ludzie, którzy posiadają mały przydomowy ogródek, czy większy często zastanawiają się, jakie nasiona warzyw zakupić. Każdy chciałby, aby jego praca nie poszła w zapomniane, a zbiory były pokaźne.

Jakie nasiona warzyw siać w maju?

  • Komatsuna - znana jest również, jak kapusta japońska, czy szpinak musztardowy. Jest to warzywo liściaste. Kapusta ta jest uniwersalna i idealnie pasuje do wielu dań. Siew komatsuny przypada tylko na pierwsze dni maja.
  • Brukiew - roślina należąca do rodziny kapustowatych. Występuje tylko w uprawie. Siew nasion brukwi (karpiele) przypada na pierwszy tydzień maja.
  • Rzodkiewka - idealny dodatek do wszelkiego rodzaju sałat i sałatek. Smakuje dobrze też spożywana samodzielnie, czy na kanapkach. Siew nasion rzodkiewki przypada na cały maj.
  • Burak ćwikłowy - był już uprawiany w starożytności. Jadalny jest zarówno jego korzeń, jak i liście, jednak te, dopóki są młode i miękkie- botwina. Burak to bardzo smaczne i zdrowe warzywo. Ma właściwości prozdrowotne ze względu na to, że: zawiera witaminę B1, dobrze wpływa na układ krwionośny i mięśniowy, ponadto odpowiednio działa na pamięć. Spożywanie tego warzywa pomaga w regulowaniu gospodarki wodnej organizmu, ale również sprawia, że zęby i kości są mocniejsze. Siew nasion buraka ćwikłowego przypada na cały maj.
  • Koper ogrodowy - należy do roślin z rodziny selerowatych. Uprawiany jest, jako warzywo przyprawowe. Jest też uznawana za roślinę leczniczą, ponieważ stymulują wydzielanie żółci, soków trawiennych i pobudzają perystaltykę jelit. Koperek pozytywnie wpływa na łagodzenie wzdęć i niestrawności. Wyciąg z tego warzywa pomaga w stanach reumatoidalnych. Siew nasion kopru przypada na cały maj.

  • Marchew - to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. W Polsce często spotykana jest również w stanie dzikim. Jadalny jest zarówno korzeń, jak i liście. Marchewka jest idealnym dodatkiem do wielu potraw (zup, jako dodatek do mięs, a nawet ciast). Marchew nie ma specjalnych wymagań glebowych. Siew nasion marchwi przypada na cały maj.
  • Cukinia - jest to odmiana dyni zwyczajnej. Nazywana też jest kabaczkiem. To warzywo należy do grupy niskokalorycznych, ale nie ma również zbyt wysokiej wartości odżywczej. Pozytywnie sprzyjają przemianie materii, a ich smak różni się zdecydowanie od innych warzyw. Istnieje wiele dań przygotowywanych właśnie z kabaczków. Siew nasion cukinii przypada na drugą połowę maja.
  • Kukurydza - należy do zbóż, ale ugotowane ziarnka smakują świetnie- z dodatkiem soli. Ponadto ma szerokie zastosowanie w przemyśle młynarskim i we wszelkich sałatkach. Siew nasion kukurydzy przypada na drugą połowę maja.
  • Ogórek - warzywo uwielbiane przez wiele osób, czy to w formie surowej, czy kiszonej lub konserwowej. Siew nasion ogórka przypada na drugą połowę maja.
  • Patison - odmiana dyni. Owocuje, aż do pierwszych przymrozków, a jego uprawa jest bardzo prosta. Siew nasion patisona to druga połowa maja.
  • Dynia - warzywo jednoroczne. Sam owoc stosowany jest do przygotowania potraw na słono i słodko. Warto wspomnieć, że pestki dyni należą do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Dynia używana jest również, jako ozdoba ogrodowa. Siew nasion dyni przypada na drugą połowę maja.
  • Fasola - jest to roślina jednoroczna. To warzywo ma szczególne znaczenie w uprawie, jest uprawiana na wielką skalę. Fasola jest rodzajem warzywa, które stosowane jest, jako zamiennik przez wegan i wegetarian. Siew nasion fasoli przypada na drugą połowę maja.
  • Cykoria sałatowa - to warzywo bogate w pierwiastki takie, jak: wapń, fosfor, magnez, potas, mangan, żelazo, miedź, cynk, selen i siarkę. Jeśli cykoria zakwitnie za szybko owoce nie będą zachwycające. Siew nasion tego warzywa przypada na dwa ostatnie da tygodnie maja.
redakcja_

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe