Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 20:07
Reklama
Reklama

3 pomysły na niebanalne dania z buraków

Pierwsze wzmianki dotyczące buraków pochodzą aż z Babilonu, czyli sprzed 4000 lat! Już wtedy uprawiano je w celach zarówno spożywczych, jak i zdrowotnych. Starożytni Grecy i Rzymianie na tyle polubili smak buraków, że spożywali nawet jego kiepskie korzenie. Włoscy ogrodnicy próbowali powiększyć rozmiary korzeni buraka, co im się udało, ale dopiero w XVI wieku. Na polskich stołach buraki pojawiły się w wieku XIV. Wraz z czasem wzrastała też różnorodność buraków. Pojawiły się buraki ćwikłowe, pastewne i cukrowe. Te ostatnie najbardziej zyskały na popularności za czasów napoleońskich, gdy odkryto, że właśnie z buraków można pozyskiwać cukier.

Walory zdrowotne buraków

Dania i przekąski z buraków coraz częściej pojawiają się w restauracjach, czy sklepach spożywczych. Catering dietetyczny kusi wariacjami na temat buraka i nie ma w tym nic dziwnego! Buraki są bowiem bardzo zdrowymi warzywami, zarówno ich korzeń, jak i liście obfitują w witaminy. Korzeń buraka ćwikłowego zawiera witaminy z grupy A, B i C, żelazo, kobalt, fluor, wapń, potas, bor, cynk, lit, magnez i kwas foliowy. Wszystkie te składniki przekładają się na następujące walory zdrowotne:

  1. Buraki zbijają ciśnienie dzięki potasowi.
  2. Wapń wzmacnia kości i zęby. 
  3. Przeciwutleniaczy chronią przed nowotworami.
  4. Buraki ćwikłowe wspomagają odporność, chroniąc nas przed infekcjami.
  5. Zawarte w burakach żelazo zapobiega anemii i wspomaga leczenie niedoborów krwi.

Trzy sposoby na buraka

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że buraki można, a nawet powinno się spożywać na surowo, jedynie pozbawiając je skórki. Można nawet wycisnąć sok z buraka, który jest niezwykle pożywny i zdrowy. Gotowanie osłabia wartości odżywcze warzyw, dlatego jeśli chcemy poddać je obróbce termicznej, lepiej zdecydować się na pieczenie. Buraki pieczemy razem ze skórką, zdejmując ją dopiero bezpośrednio przed zaserwowaniem. Ponieważ warzywo to ma jadalny zarówno korzeń, jak i liście, zobaczmy, co smacznego można przygotować z buraka.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta

Sałatka dobra na każdą porę roku, sycąca, smaczna, ze świetnie komponującym się smakiem buraka i fety.

Składniki:

  • Dwa buraki
  • 250g sera feta
  • Garść orzechów włoskich
  • Mix sałat
  • 150g pestek słonecznika
  1. Buraki umyć, pokroić na plastry i wstawić do piekarnika. Piec 30-40 minut, a następnie wyjąć i przestudzić.
  2. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni
  3. Ser pokroić w kostkę
  4. Orzechy rozłupać i podzielić na ćwiartki i uprażyć na suchej patelni
  5. W misce wymieszać wszystkie składniki, podawać od razu.

Dynia z farszem buraczanym

To oryginalne danie ze wschodnimi nutami jest idealne na jesień i na rozgrzewkę.

Składniki:

  • Dynia (może być takie gatunki jak Hokkaido, Queensland Blue, Australijska dynia masłowa, Halloween, Muscat de Provence)
  • 1 duży burak
  • 1 pomidor
  • 4 łyżki kaszy bulgur
  • Natka koperku
  • Przyprawy curry i garam masala
  1. Dynię umyć i po przekrojeniu na pół, wydrążyć. Następnie oprószyć curry i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.
  2. Kaszę należy zalać 200ml wody i gotować przez około 8 minut. Po tym czasie zdjąć z gazu, odstawić na bok, przykryć i zostawić na 20 minut, aż wchłonie się cała woda.
  3. Buraka ugotować, przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach na tarce.
  4. Pomidora pokroić w kostkę
  5. Kaszę wymieszać z warzywami i koperkiem, dodać przyprawę garam masala i mieszać aż składniki się połączą, powstanie farsz.
  6. Podpieczoną dynię wypełnić farszem i zapiekać przez jeszcze kwadrans.
  7. Jeść na ciepło, po wyjęciu z piekarnika.

Letnia sałatka z burakiem liściowym i pikantną nutą

Sałatka, którą z powodzeniem można zastąpić kolację czy lunch i która smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • Burak liściowy (20+ liści)
  • Dwa ząbki czosnku
  • Jedna papryczka chilli
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Jeden mały brokuł
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz i sól
  1. Buraki liściowe myjemy, oddzielamy liście od łodygi i kroimy je na drobno .
  2. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki.
  3. Posiekane ząbki czosnku i papryczkę chilli wrzucamy na oliwę i szklimy, bardzo uważając, żeby się nie przypaliły.
  4. Dodajemy pokrojone łodygi buraka i brokuły i dusimy pod przykryciem przez ok. kwadrans, często mieszając.
  5. Dodajemy pomidorki koktajlowe, a gdy zaczną się rozpadać, dorzucamy liście buraka i przyprawiamy całość solą i pieprzem.
  6. Dusimy jeszcze chwilę aż liście lekko zmiękną.
  7. Sałatkę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Buraki są warzywem niskokalorycznym, w 100g mając jedynie 33 kcal. Niestety muszą na nie uważać osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność, ponieważ indeks glikemiczny buraka jest dość wysoki.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Polecane
Dzień Otwarty na Nadrzecznej 2024Zmiany w ProkuraturachJak rozwijać umiejętności miękkie i dlaczego są tak istotne dla kariery?O bezpieczeństwie Za PilicąKolejna impreza Automobilklubu przed namiPierwszy raz w naszym szpitaluZbrodnia w lesie w okolicach Smardzewic40 lat minęłoŚredniowiecze w SkansenieTHOMAS ANDERS WYSTĄPI W ARENIE LODOWEJLechia Tomaszów Mazowiecki - Bogdanka Arka Chełm 2:3Wśród najlepszych z biologii
Reklama
„Burza” nad Pilicą „Burza” nad Pilicą Miejskie Centrum Kultury w Tomaszowie Mazowieckim serdecznie zaprasza na otwarcie wystawy „Burza” nad Pilicą. Wydarzenie odbędzie się 27 stycznia o godzinie 10 w Skansenie Rzeki Pilicy (ul. Modrzewskiego 9/11). Głównym moderatorem spotkania będzie Jakub Czerwiński, szerzej znany jako Irytujący Historyk. Wstęp wolny w godz. 10-12.Tego dnia w budynku skansenowej świetlicy wyeksponowana zostanie wystawa pamiątek związanych z historią 25. Pułku Piechoty Armii Krajowej z okresu II wojny światowej. Tam też będzie można zobaczyć m.in. sztandary, archiwalne zdjęcia, orzełki, opaski, hełmy, elementy umundurowania i wyposażenia wojskowego.Oddział 25. pp AK został sformowany w lipcu 1944 roku w Barkowicach Mokrych nad Pilicą na bazie oddziałów partyzanckich i dywersyjnych Inspektoratu Piotrkowskiego AK w ramach akcji „Burza”. Działał głównie w lasach koneckich i przysuskich do 9 listopada 1944, kiedy to został rozformowany jako oddział zwarty, z poleceniem prowadzenia dalszej walki małymi oddziałami.Warto zaznaczyć, że w oddziałach 25. pp AK służyło kilkudziesięciu tomaszowian na czele z dowódcą, majorem Rudolfem Majewskim ps. „Leśniak”, który obecnie jest patronem Jednostki Strzeleckiej 1002 w Tomaszowie Mazowieckim.W roku 2024 przypada 80. rocznica Akcji „Burza” i sformowania 25. Pułku Piechoty Armii Krajowej, stąd też pomysł na tematyczną wystawę w Skansenie Rzeki Pilicy. Eksponaty pochodzą ze zbiorów Fundacji Con Ignis z Piotrkowa Trybunalskiego. Organizatorem wydarzenia jest Miejskie Centrum Kultury w Tomaszowie Mazowieckim oraz Fundacja Con Ignis z prezesem zarządu Jakubem Czerwińskim.Wystawę będzie można oglądać do końca kwietnia 2024 r.Data rozpoczęcia wydarzenia: 27.01.2024
„Weselny toast” „Weselny toast”  „Weselny toast” to francuska komedia, na którą Miejskie Centrum Kultury w Tomaszowie Mazowieckim zaprasza 8 maja do sali kinowej KiTka przy ul. Niebrowskiej 50. Film zostanie wyświetlony w ramach cyklu Ale Kino i będzie to już ostatni seans przed wakacyjną przerwą. Początek o godz. 18. Jak można przeczytać w opisie filmu, w „Weselnym toaście” znajdziemy wszystko to, za co uwielbiamy francuskie komedie: romantyczną miłość, wigor, odrobinę nostalgii i cięty humor, którego ostrze łagodzi czułość, z jaką odmalowane są słabości bohaterów. Laurent Tirard („Facet na miarę”, „Mikołajek”), który wyreżyserował ten obraz, do komedii podszedł w świeży i oryginalny sposób, wplatając w nią elementy stand-upu. Pokazał, że męczące rytuały stają się znacznie milsze, jeśli choć trochę polubimy swoją rodzinę. A wtedy może nawet będziemy gotowi na założenie własnej.Główny bohater, 35-letni Adrien, jest neurotykiem i właśnie rozstał się z dziewczyną. Podczas rodzinnej kolacji zostaje poproszony o wygłoszenie toastu na weselu siostry. Czego będzie chciał życzyć młodej parze, gdy jego związek legł w gruzach? Czy wyjdzie ze strefy komfortu i będzie walczył o swoją miłość? Przekonacie się, przychodząc na film. Bilety w cenie 9 zł dostępne są w sekretariacie Miejskiego Centrum Kultury przy pl. Kościuszki 18 oraz przez serwis Biletyna.pl (https://biletyna.pl/film/Sala-Kinowa-KiTKA-Cykl-ALE-KINO-Weselny-toast/Tomaszow-Mazowiecki).Zapraszamy w imieniu organizatorów.Data rozpoczęcia wydarzenia: 08.05.2024
Reklama
Reklama
Skarpetki zdrowotne z przędzy bawełnianej ze srebrem Skarpetki zdrowotne z przędzy bawełnianej ze srebrem Skarpetki nieuciskające DEOMED Cotton Silver to komfortowe skarpetki zdrowotne wykonane z naturalnej przędzy bawełnianej z dodatkiem jonów srebra. Skarpety ze srebrem Deomed Cotton Silver mogą dzięki temu służyć jako naturalne wsparcie w profilaktyce i leczeniu różnych schorzeń stóp i nóg!DEOMED Cotton Silver to skarpety bezuciskowe, które posiadają duży udział naturalnych włókien bawełnianych najwyższej jakości. Są dzięki temu bardzo miękkie, przyjemne w dotyku i przewiewne.Skarpetki nieuciskające posiadają także dodatek specjalnych włókien PROLEN®Siltex z jonami srebra. Dzięki temu skarpetki Cotton Silver posiadają właściwości antybakteryjne oraz antygrzybicze. Skarpetki ze srebrem redukują nieprzyjemne zapachy – można korzystać z nich komfortowo przez cały dzień.Ze względu na specjalną konstrukcję oraz dodatek elastycznych włókien są to również skarpetki bezuciskowe i bezszwowe. Dobrze przylegają do nóg, ale nie powodują nadmiernego nacisku oraz otarć. Dzięki temu te skarpety nieuciskające rekomendowane są dla osób chorych na cukrzycę, jako profilaktyka stopy cukrzycowej. Nie zaburzają przepływu krwi, dlatego też zapewniają pełen komfort przy problemach z krążeniem w nogach oraz przy opuchnięciu stóp i nóg.Skarpetki DEOMED Cotton Silver są dostępne w wielu kolorach oraz rozmiarach do wyboru.Dzięki swoim właściwościom bawełniane skarpetki DEOMED Cotton Silver z dodatkiem jonów srebra to doskonały wybór dla wielu osób, dla których liczy się zdrowie i maksymalny komfort na co dzień.Z pełną ofertą możecie zapoznać się odwiedzając nasz punkt zaopatrzenia medycznegoTomaszów Mazowiecki ul. Słowackiego 4Oferujemy atrakcyjne rabaty dla stałych klientów Honorujemy Tomaszowską Kartę Seniora 
Reklama
Reklama
Wasze komentarze
Autor komentarza: OpóźnionyTreść komentarza: Dlaczego był walkower w Pucharze Polski z Moszczenica?Źródło komentarza: 3 punkty zostają w TomaszowieAutor komentarza: Anna B.Treść komentarza: Jak będziesz głodny to dołącz w ten dzień do pielgrzymów zmierzających do Świętej Anny w Smardzewicach. Tutaj gospodarz Ludwikowa pewnie nic nie przygotuje na ząb. A na Odpuście pojesz do syta.Źródło komentarza: Średniowiecze w SkansenieAutor komentarza: ZbychuTreść komentarza: Chociaż Żabka by się przydała gdzie w niedzielę i w święto mają otwarte a tak wałówę trzeba szykować.Źródło komentarza: Średniowiecze w SkansenieAutor komentarza: AtenTreść komentarza: Radnymi beda jak zloza slubowanie i dostana zaswiadczenia o wyborzeŹródło komentarza: Kto powinien zostać Starostą Powiatu TomaszowskiegoAutor komentarza: AjdejanoTreść komentarza: Jak ty jesteś normalny, to ja jestem biskupem. Zdejmij berecik z antenką z główki, poluzuj "gumkie" w swoich majtach, uwal się na wersalce i podziwiaj twojego idola - ryżego donka. PS. Ćwoku: zacytowane przeze mnie przysłowiowe powiedzenie z tym gów... i twarogiem, to nic innego, jak określenie tego, że nie można porównywać dwóch: sytuacji, ludzi, rzeczy, które do siebie zupełnie nie pasują. Jeżeli to do ciebie - ćwoku to dotrze, to nie będziesz nikogo po chamsku wyzywał. Pozdrowienia od starego czekisty.Źródło komentarza: Kto powinien zostać Starostą Powiatu TomaszowskiegoAutor komentarza: AjdejanoTreść komentarza: Zaczął wiać silny wiatr od strony ryżego donka. Dotychczasowi prokuratorzy, którzy dotychczas nie podpadli służbowo i merytoryczne, raptem stali się "be"!!! A miała być, kur..., ta nowa uśmiechnięta Polska. Polska, zupełnie inna od tej smutnej, pisowskiej Polski. Refleksja ogólna: głupków nie sieją, sami się rodzą.Źródło komentarza: Zmiany w Prokuraturach
Reklama
Reklama
Napisz do nas
Reklama
News will be here
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama