Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 19 maja 2024 04:10
Reklama
Reklama

Certyfikat ISO dla PepsiCo FritoLay w Tomaszowie

Tomaszów Mazowiecki, 27 maja 2010 r. – Zakład PepsiCo Frito Lay w Tomaszowie Mazowieckim z sukcesem zakończył wdrażanie Systemu Zarządzania Środowiskiem (EMS) ISO 14001. Ocena przeprowadzona przez niezależnego zewnętrznego audytora pozwoliła na przyznanie zakładowi trzyletniego certyfikatu ISO 14001.

Przez cały 2009 rok wszyscy pracownicy zakładu brali udział we wdrażaniu systemu ISO 14001. Dzięki wspólnemu wysiłkowi zespołów wdrożeniowych i załogi audytorzy z międzynarodowej jednostki certyfikującej zgodnie rekomendowali nasz zakład do certyfikatu. - To duży sukces, który jest dla całego zespołu powodem do dumy – powiedział Makis Myaris, Dyrektor Zakładu PepsiCo Frito Lay w Tomaszowie Mazowieckim. - Certyfikat to zarówno złożone procedury, mające zapewnić przestrzeganie wysokich standardów, jak również szereg praktycznych działań. Chodzi między innymi o efektywną segregację odpadów różnego rodzaju, oszczędne użytkowanie wody i energii, eliminację zagrożenia przedostania się substancji potencjalnie niebezpiecznych do kanalizacji i wiele innych. Załoga poznaje zasady i wdraża je w swojej pracy – dodał.

 

Zewnętrzni audytorzy oceniali rzetelność wdrożenia dokumentacji Systemu Zarządzania Środowiskiem, procedury analizy ryzyka dla kluczowych procesów zakładu, realizację programów pro-środowiskowych i wiele innych aspektów. Polityka wszystkich zakładów PepsiCo Frito Lay w zakresie ochrony środowiska i zasobów naturalnych jest wyznaczana pod wspólnym dla całej Organizacji PepsiCo hasłem ReCon, czyli Resource Conservation (Ochrona Zasobów). Również w zakładzie w Tomaszowie Mazowieckim sformułowano szereg zadań związanych z troską o ochronę środowiska naturalnego, zarówno na rok bieżący jak i długofalowych (aż po rok 2015). Jednym z sukcesów w realizacji powyższych celów jest wdrożenie w zakładzie Systemu Zarządzania Środowiskiem ISO 14001, uznawanego przez Europejski i Polski Komitet Normalizacyjny. 

 

- Na wdrożenie systemu zdecydowaliśmy się z myślą o społeczności Tomaszowa Mazowieckiego i środowisku, w którym żyjemy – powiedział Jerzy Szyszko, dyrektor operacyjny PepsiCo na Europę Centralną. - Drugim ważnym powodem dla którego zdecydowaliśmy się na wdrożenie systemu jest budowanie prestiżu zakładu w Tomaszowie i całej firmy PepsiCo Frito Lay. Nasi klienci są coraz bardziej świadomi i wymagający. Przy wyborze produktu kierują się wieloma aspektami, w tym aspektem środowiskowym. Chcemy sprostać Ich wymaganiom. Nie sposób pominąć również trzeciego z powodów – ekonomicznego – dodał.

 

Zdobycie certyfikatu jest kolejnym krokiem w kierunku rozwoju zakładu PepsiCo Frito Lay w Tomaszowie Mazowieckim. Od momentu przejęcia zakładu przez koncern PepsiCo w 2006 r. zainwestowano kilkadziesiąt milionów złotych w modernizację zakładu i dostosowanie go do wysokich standardów jakości produkcji i warunków pracy. Zakład ma rozbudowane i sprawnie funkcjonujące polityki ochrony pracowników (ERP – system eliminujący ryzyko wypadków), konsumentów (CRP – system eliminujący zagrożenia produktu) oraz politykę ochrony środowiska naturalnego (EMS – system zarządzania środowiskiem).

 

- Na początku 2010 r. zakończyliśmy modernizację fabryki. Produkujemy zarówno na rynek krajowy jak i na eksport. Wybudowaliśmy nowoczesną halę produkcyjną i budynek socjalno-biurowy. Możemy śmiało powiedzieć, że zakład spełnia wysokie standardy jakości produkcji i oferuje bezpieczne, przyjazne środowisko pracy – powiedział Makis Myaris. - Zatrudniamy 350 osób. Pracownicy mają zapewnione możliwości rozwoju, np. w ramach Akademii Menedżerów Frito Lay oraz dzięki wielu szkoleniom wewnętrznym. Jeszcze w 2010 r. zostanie rozpoczęta warta kilkadziesiąt milionów złotych inwestycja w kolejną linię produkcyjną. Będzie ona połączona
z rozbudową obecnego budynku produkcyjnego. Planujemy jej zakończenie w połowie roku 2011. To wszystko pozwala nam z optymizmem myśleć o przyszłości zakładu w Tomaszowie Mazowieckim
– dodał Makis Myaris.

 

Działania w zakresie modernizacji i rozwoju zakładu w Tomaszowie Mazowieckim wpisują się w globalną strategię działań PepsiCo na rzecz zrównoważonego rozwoju Performance with Purpose. Zobowiązania przyjęte i realizowane przez PepsiCo to m. in.:

 

•    W dziedzinie zdrowia i zrównoważonego rozwoju społecznego:
Do 2012 r. – zamieszczenie informacji o zawartości kalorycznej i składnikach odżywczych na opakowaniach żywności i napojów
Do 2012 r. – wycofanie się ze sprzedaży bezpośredniej napojów z zawartością cukru
w szkołach podstawowych i średnich

•    W dziedzinie ekologii:

Do 2012 r. – zmniejszenie wagi opakowań wykorzystywanych w produkcji o 160 000 ton, co pozwoli na zmniejszenie liczby składowanych odpadów o 454 000 ton
Eliminacja wytwarzania odpadów komunalnych w zakładach produkcyjnych PepsiCo
Redukcja absolutnej emisji gazów cieplarnianych w globalnej działalności PepsiCo

•    W dziedzinie rozwoju środowiska pracy:

Rozwój bezpiecznego miejsca pracy poprzez redukcję wypadków w pracy
Wdrażanie dobrych praktyk w zakresie zdrowia i bezpieczeństwa pracy

 

- Globalne cele firmy mają przełożenie na rozwój polskich zakładów, w tym zakładu w Tomaszowie Mazowieckim. W 2009 r. zakończyliśmy modernizację zakładu. W 2010 r. zakończymy modernizację drugiej fabryki PepsiCo Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim. Dzięki modernizacji fabryk ograniczymy ich wpływ na środowisko, podniesiemy bezpieczeństwo pracy, będziemy także mogli produkować nowe, doskonalsze produkty, dostosowane do zmieniających się oczekiwań konsumenckich. W PepsiCo jesteśmy zdeterminowani, aby stale dostarczać lepszą i zdrowszą żywność i napoje naszym konsumentom oraz zapewniać zrównoważone, zorientowane
na pracownika środowisko pracy i oferować pozytywny wpływ na lokalną społeczność
– powiedziała Małgorzata Skonieczna, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej PepsiCo na Europę.


O firmie PepsiCo

PepsiCo oferuje największy na świecie asortyment wartych miliardy dolarów marek artykułów żywnościowych i napojów, w tym 19 różnych linii produktów, z których każdy generuje w ciągu roku sprzedaż detaliczną na poziomie ponad miliarda dolarów. Nasze główne przedsiębiorstwa – Frito-Lay, Quaker, Pepsi-Cola, Tropicana i Gatorade – wytwarzają również setki innych pożywnych, smacznych artykułów żywnościowych i napojów dla konsumentów z ponad dwustu krajów świata.

PepsiCo jest obecne w Polsce od 1993 r. W Polsce napoje PepsiCo są produkowane przez spółkę Pepsi-Cola General Bottlers Poland Sp. z o.o., posiadającą zakłady produkcyjne w Michrowie i Żninie. Przekąski PepsiCo są produkowane i dystrybuowane przez Frito Lay Poland sp. z o.o., posiadającą zakłady produkcyjne w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
--- 01.06.2010 16:07
Ta, chyba jak wymieszasz literki. Wyjdzie CMS i EMS - jedyne rzeczy wspolne z informatyka.

ateista 01.06.2010 11:18
może się mylę, ale terminy ERP, CRP i EMS to są związane z informatyką a nie wypadkami, itp;

... 01.06.2010 00:10
Byle kogo jak i wszędzie. Myślisz że Ciebie przyjeli do super dobrej roboty ? Prawda jest taka , czy masz szkołe czy nie to znajdziesz robote, ale jesli nie nadajesz sie do roboty i jestes lewy to nawet z arcy maturą Cie nikt nie bedzie trzymal. Papiery za Ciebie roboty nie odwala

EKHM 31.05.2010 23:12
i z czego wy się cieszycie audyt:) heh ak tam jeden wielki syf :) naprawdę jest się z czego cieszyć.. a co do komentarza nr 6 : stety niestety.. było się uczyć to byś nie musiał/ musiała tam pracować:) a teraz się męczyć trzeba bo tam byle kogo przyjmują:)

yhhh 31.05.2010 01:31
Już niedługo rusza budowa kolejnej hali.. będą tam produkowane CHIPSY PROSTO Z PIECA... A co do certyfikatu to on został przyznany już kilka miesięcy temu a teraz był po prostu kolejny audyt w którym osiągnęliśmy +840 pktów :)

... 31.05.2010 01:28
A ja stety niestety muszę tam pracować..

Zainteresowany 30.05.2010 19:19
Zdaniem ludzi jeden z najbardziej nieprzychylnych pracownikom zakład w regionie.

mania 30.05.2010 18:42
Fajny żart z tym certyfikatem!

Ja 30.05.2010 17:00
Można im dać certyfikat za zwalnianie ludzi i zatrudnianie ich przez agencję na pół etatu.

friko 30.05.2010 15:10
przyjazne środowisko pracy???????

ReklamaSklep Medyczny Tomaszów Maz.
Polecane
„Inny punkt widzenia – Wiosenne przebudzenie”Zaszczep i zaczipuj swojego pupilaPromują sport w podstawówkachLiga Mistrzów UEFA finał  Borussia Dortmund - Real MadrytKultura Dostępna zaprasza do Kin Helios  na film „Tyle co nic”.Wprowadzono ograniczenia w ruchu pojazdów ciężarowych przez weekendW lasach sucho. Zdarzają się pożaryOgień w LuboszewachNoc Muzeów: sprawdź co się będzie działo w Tomaszowie!Rusza rekrutacja do żłobkaKochanym mamomVIII Krajowy Kongres Sekretarzy
ReklamaSklep Medyczny Tomaszów Maz.
III RUNda Żubra III RUNda Żubra III RUNda Żubra 19.05.2024, Spała - Półmaraton biegowy i Nordic Walking Już 19 maja w Spale odbędzie się III edycja RUNdy Żubra, impreza biegowo-marszowa w ramach której rozegrane zostaną następujące dystanse i konkurencje:Start Główny:- Półmaraton biegowy  21 km( 2 pętle po 10,7 km)- Półmaraton Nordic Walking 21 km ( 2 pętle po 10,7 km)Start towarzyszący:- 5 km bieg- 5 km Nordic WalkingTrasa obydwu dystansów w 95% wyznaczona jest po leśnych duktach i ścieżkach Spalskiego Parku Krajobrazowego, a START I META znajdują się w centrum Spały na placu głównym. Zawodnicy rywalizują w kategoriach OPEN K/M i wiekowych K/M. Przygotowano następujące kategorie wiekowe: K/M20 (16-29lat), K/M30 (30-39lat),  K/M40 (40-49lat), K/M50 (50-59lat), M/K 60+.Do swoich startów zapraszamy również dzieci, które będą rywalizować w 4 grupach wiekowych:- dzieci do lat 7  - 300 m- dzieci 8-10 lat – 600 m- dzieci 11-13 lat – 1000 m- młodzież 14-16 lat -  1000 mNa zwycięzców podium w każdej kategorii wiekowej dziewcząt i chłopców czekają atrakcyjne nagrody, dodatkowo wszyscy uczestnicy startów dzieci wezmą udział w losowaniu nagród ze sceny.ZAPISY I REJESTRACJAWszystkich zainteresowanych startem w zawodach zapraszamy do rejestracji na stronie www.rundazubra.pl.Na wszystkich uczestników biegu czekają atrakcyjne pakiety startowe :Dzieci w pakiecie startowym otrzymują :- okolicznościową koszulkę biegu- komin biegowy- Kupon na pyszne lody od Carska Wieża- pamiątkowe drzewko do posadzenia od Nadleśnictwo Spała, Lasy Państwowe- numer startowy z chipem do pomiaru czasu- medal na mecieDorośli w pakiecie startowym otrzymują:-Numer startowy z chipem do elektronicznego pomiaru czasu-Gadżet z logo biegu- upominki od sponsorów- Kupon na Pasta Party w dniu 18.05 ( Zabujana Pizza Bar w Spale)- Pamiątkowy medal na mecie- Poczęstunek po biegu, owoce, woda, izotonik PASTA PARTYWszystkich półmaratonu i biegu na 5 km zapraszamy do udziału w bezpłatnym Pasta Party w sobotę 18 maja.O SPALESpała to miejscowość niewielka, ale za to z ogromną sportową historią. To tutaj znajduje się Ośrodek Przygotowań Olimpijskich, który wyszkolił już wiele pokoleń polskich czołowych lekkoatletów. Otaczające Spałę lasy stwarzają idealne warunki do uprawiania sportu, do tego wszechobecna cisza i spokój sprawiają że warto tu biegać i wypoczywać jednocześnie.Organizator imprezy:Be AlivePatronat Honorowy:Gmina InowłódzSponsor Główny:Bank Pekao S.A.Sponsorzy Strategiczni:Westlab, One OrganicData rozpoczęcia wydarzenia: 19.05.2024
Food trucki Food trucki Już od 17 do 19 Maja na Placu Kościuszki w Tomaszowie Mazowieckim zawitają Food trucki!Piknik rodzinny organizowany przez Sowa Events bedzie miał do zaoferowania mnóstwo atrakcji.Dla głodomorów przyjadą foodtrucki reprezentujące kuchnie z całego świata. Wśród serwowanych dań nie może zabraknąć: amerykańskich burgerów, hiszpańskich churrosów, frytek belgijskich, węgierskich langoszy, tajskiego padthaia oraz wiele innych przysmaków z różnych zakątków naszego globu.Dla spragnionych będzie przygotowana strefa orzeźwienia, czyli stoisko pełne dobroci. Serwujemy tam autorską lemoniada, zmrożoną granite i wiele innych.Między stoiskami będzie przygotowany specjalny food court gdzie zostaną porozkładane ławostoły, leżaki oraz parasole. Można więc śmiało zaprosić całą rodzinę i wygodnie spędzić czas zajadając się serwowanymi specjałami, słuchając przy tym przyjemnej muzyki.Będzie również mnóstwo atrakcji dla najmłodszych. Będzie stoisko z balonami i zabawkami oraz stoisko z watą cukrową. Bedą również przygotowane dmuchane zamki na których dzieciaki beda mogły spędzić radosne chwile skacząc i bawiąc sie w najlepsze.DODATKOWO I BEZPŁATNIE ZAPRASZAMY NA:SOBOTA:- 12:00 - 16:00 - Spotkanie z ulubionymi postaciami z topowej bajki o dzielnych pieskach! Szykujcie aparaty i szerokie uśmiechy :)NIEDZIELA: - 12:00 -12:45 - Koncert "JAK Z BAJKI" - uzdolnieni ludzie filmu, muzyki, teatru i animacji przeniosą Was w magiczny świat muzyki z największych hitów filmów animowanych! - 12:00 - 18:00 - Animatorzy do Waszej dyspozycji! - zabawy ruchowe, sportowe, skręcanie balonów, zabawy z chustą klanza, mini zajęcia plastyczne i wiele innych - nudzie mówimy STOP!- 12:00 - 18:00 (z przerwami) - Bańki mydlane w niecodziennym wydaniu - daj się zamknąć w giga bańce! - Warto zapomnieć o gotowaniu w domu tego weekendu. Warto zabrać rodzinę i cudownie spędzić ten czas z Food truckami. Kulinarne święto już od 17 do 19 Maja w Tomaszowie Mazowieckim.Data rozpoczęcia wydarzenia: 17.05.2024
Reklama
Reklama
Skarpetki zdrowotne z przędzy bawełnianej ze srebrem Skarpetki zdrowotne z przędzy bawełnianej ze srebrem Skarpetki nieuciskające DEOMED Cotton Silver to komfortowe skarpetki zdrowotne wykonane z naturalnej przędzy bawełnianej z dodatkiem jonów srebra. Skarpety ze srebrem Deomed Cotton Silver mogą dzięki temu służyć jako naturalne wsparcie w profilaktyce i leczeniu różnych schorzeń stóp i nóg!DEOMED Cotton Silver to skarpety bezuciskowe, które posiadają duży udział naturalnych włókien bawełnianych najwyższej jakości. Są dzięki temu bardzo miękkie, przyjemne w dotyku i przewiewne.Skarpetki nieuciskające posiadają także dodatek specjalnych włókien PROLEN®Siltex z jonami srebra. Dzięki temu skarpetki Cotton Silver posiadają właściwości antybakteryjne oraz antygrzybicze. Skarpetki ze srebrem redukują nieprzyjemne zapachy – można korzystać z nich komfortowo przez cały dzień.Ze względu na specjalną konstrukcję oraz dodatek elastycznych włókien są to również skarpetki bezuciskowe i bezszwowe. Dobrze przylegają do nóg, ale nie powodują nadmiernego nacisku oraz otarć. Dzięki temu te skarpety nieuciskające rekomendowane są dla osób chorych na cukrzycę, jako profilaktyka stopy cukrzycowej. Nie zaburzają przepływu krwi, dlatego też zapewniają pełen komfort przy problemach z krążeniem w nogach oraz przy opuchnięciu stóp i nóg.Skarpetki DEOMED Cotton Silver są dostępne w wielu kolorach oraz rozmiarach do wyboru.Dzięki swoim właściwościom bawełniane skarpetki DEOMED Cotton Silver z dodatkiem jonów srebra to doskonały wybór dla wielu osób, dla których liczy się zdrowie i maksymalny komfort na co dzień.Z pełną ofertą możecie zapoznać się odwiedzając nasz punkt zaopatrzenia medycznegoTomaszów Mazowiecki ul. Słowackiego 4Oferujemy atrakcyjne rabaty dla stałych klientów Honorujemy Tomaszowską Kartę Seniora 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Napisz do nas
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama