Choroby powodujące zawał serca
Zwykło się wspominać tylko o miażdżycy, która w istocie powoduje większość przypadków zawału serca. Jest to stan, w którym nieprawidłowy cholesterol w dużych ilościach odkłada się w tętnicach, blokując przy tym przepływ krwi do serca. Wskutek oderwania blaszki miażdżycowej dochodzi wówczas do stworzenia zatoru i skrzepu, prowadzących do niedrożności tętnicy, a w efekcie - do zawału serca. Jedną z powiązanych przyczyn ataku serca jest również choroba niedokrwienna, zwana czasem chorobą wieńcową - jej występowanie powinno być dobrze zdiagnozowane, a następnie obserwowane przez lekarza specjalistę.
Nie są to jednak jedyne przyczyny zawału serca na tle chorobowym. W niektórych chorobach - np. kile - dochodzić może do stanu zapalnego tętnic, który również w efekcie może wywoływać zawał serca. Rzadko, ale jednak, występuje zator tętnicy wieńcowej na skutek utworzenia w organizmie skrzepu, który wędruje wraz z krwią i zatrzymuje się w tętnicy, powodując jej niedrożność.
O wiele bardziej na zawał narażone są osoby, które mają nieodpowiednio leczone nadciśnienie krwi, a także pełnoobjawową cukrzycę. Z rzadka zawał jest efektem choroby - na przykład wstrząsu organizmu, który powoduje skurcz tętnicy, a w efekcie również niedotlenienie serca. Dodatkowej obserwacji powinny być poddane osoby, które cierpią na przerost serca - to również jest czynnik ryzyka występowania zawału.
Przyczyny zmienne zawału serca
Zmienne przyczyny ataku serca to takie czynniki, które chory jest w stanie zmienić bez konieczności podejmowania dodatkowego leczenia w obrębie układu krążenia. Jednym z podstawowych czynników tego rodzaju jest spożywanie alkoholu oraz palenie papierosów. Szacuje się, że pacjenci palący papierosy mogą ucierpieć na zawał nawet trzykrotnie częściej od tych niepalących, zaś efekty przebytego zawału są u nich o wiele poważniejsze. Podobnie sprawa ma się z alkoholem, aczkolwiek o ile zaleca się rzucenie całkowite palenia, o tyle spożycie alkoholu należy ograniczyć do ilości nieszkodliwych dla organizmu, chyba że kardiolog zarządzi inaczej.
Jedną z przyczyn zmiennych jest również wysoki poziom "złego" cholesterolu, często połączony z otyłością. Według lekarzy szczególnie niebezpieczna jest otyłość brzuszna, na którą cierpi wiele osób w wieku z zakresu zaliczanego do czynników ryzyka zawału. To właśnie brak ruchu i ćwiczeń aerobowych, które pobudzają serce do prawidłowej pracy i pompowania krwi utlenionej, połączony z nieprawidłową dietą bogatą w "zły" cholesterol, oraz - co za tym idzie - nadwagą i otyłością powoduje znaczny wzrost ryzyka wystąpienia zawału serca.
Przyczyny naturalne zawału serca
Do przyczyn naturalnych zaliczyć można wszystkie przyczyny zawału, których nie da się zmienić, jako że występują u każdego człowieka. Przede wszystkim należy do nich płeć - szacuje się, że kobiety na zawał serca chorują dwa razy rzadziej niż mężczyźni. Co więcej, istotny jest również wiek chorego - po 40. roku życia zagrożenie zawałem rośnie, zaś wśród osób w wieku 70 lat ok. 15% przeszło już zawał serca.
Ryzyko zawału jest również wyższe u osób, które przeszły już jeden atak serca. Wówczas mowa o tzw. zawale wtórnym.






















































Napisz komentarz
Komentarze