Zalety uprawy warzyw w skrzyniach
Podwyższone grządki niosą ze sobą sporo korzyści. Od łatwej pielęgnacji, przez intensyfikację upraw, po estetykę – stanowią ciekawy element aranżacji ogrodu oraz pozwalają posadzić różne gatunki roślin na niewielkim metrażu (w tym na tarasie i balkonie).
Podłoże zgodne z potrzebami roślin
Buraki, kalafiory i dynie lubią podłoże gliniaste. Fasolka szparagowa, groszek i chrzan wolą ziemię piaszczystą. Kwaśne podłoże to raj dla kopru, pomidorów i pietruszki. Z kolei kalarepa, ogórki i szparagi preferują zasadowe pH. W piętrowym warzywniku dopasujesz glebę do potrzeb poszczególnych roślin.
Uprawy bez chwastów i szkodników
Z piętrowym warzywnikiem oszczędzasz czas na pieleniu chwastów. Znika też ryzyko zadeptania młodych roślin. Jeśli pojawią się choroby lub szkodniki, szybko zdezynfekujesz skrzynię i wymienisz podłoże na nowe. Do podwyższonych grządek nie dobiorą się gryzonie, krety, a i ślimaki mniej chętnie je odwiedzą. Masz psa, który kocha kopać w roślinach? Do skrzyni się nie dostanie!
Jak założyć piętrowy warzywniak?
Szerokość warzywnika to maksymalnie 1,2 m. Chodzi o to, żebyś mógł swobodnie sięgać do dalej rosnących warzyw. Istotna jest również długość (3-5 m), bo warzywnik musi dać się łatwo obejść. Głębokość skrzyń dopasuj do warzyw – marchew, burak czy kapusta głowiasta potrzebują najgłębszych pojemników, bo ukorzeniają się nawet na 80 cm.
Teren trzeba wypoziomować, żeby warzywnik stał prosto, Dzięki temu podłoże wypełni go równomiernie, a woda nie spłynie w jedno miejsce skrzyni i nie przesączy się przez szczeliny.
Piętrowy warzywnik – z czego powstaje?
W sklepach ogrodniczych znajdziesz gotowe warzywniki z drewna lub blachy ocynkowanej. Niektóre mają nogi, które wbija się w ziemię dla większej stabilności. Skrzynię zmontujesz także z desek z trwałego drewna (np. dębiny). Można je zaimpregnować nietoksycznym środkiem, choć nie jest to konieczne.
Podłoże dla roślin w podwyższonym warzywniaku
Założenie grządki w gotowym warzywniku wymaga kilku kroków:
- Na gruncie rozłóż matę ściółkującą, która izoluje grządkę od ziemi ogrodowej i umożliwia odprowadzanie nadmiaru wody. Może to być podziurkowana folia, czarna agrowłóknina lub geowłóknina.
- Na macie umieść siatkę o drobnych oczkach dla ochrony przed gryzoniami.
- Postaw skrzynię – materiał izolujący możesz umieścić również wewnątrz przy bokach.
- Na dnie skrzyni ułóż warstwę organiczną: drobne gałązki, darń (korzonkami do góry) liście i chwasty.
- Rozsyp kompost lub obornik, a następnie podłoże do uprawy warzyw.
- W przypadku piętrowych warzywników każdy poziom można wypełnić innym podłożem.
Podwyższone grządki nadają się też do uprawy tunelowej – wystarczy rozpiąć nad nimi folię ogrodniczą lub agrowłókninę.
Nasiona warzyw – jakie wybrać do podwyższonych grządek?
W piętrowym warzywniaku dobrze się czują takie rośliny, jak rzodkiewka, sałata, marchew, ogórek, groszek cukrowy i burak. Bogaty asortyment nasion warzyw znajdziesz tutaj: https://cebule-kwiatowe.pl/nasiona-warzyw/. Nie poleca się uprawy warzyw wieloletnich, bo w ich przypadku wzrasta ryzyko przemarznięcia zimą.
Piętrowy warzywnik dla roślin ciepłolubnych
Skrzynie są mocno nasłonecznione, podłoże szybciej się nagrzewa i dłużej utrzymuje wilgotność w porównaniu z tradycyjnymi grządkami. Stanowią idealny wybór dla roślin lubiących ciepło, takich jak arbuzy, melony, pomidory, dynie, cukinie i papryka. W przypadku suchej pogody należy je regularnie podlewać, bo wówczas woda szybko wyparowuje.
Skrzynia na warzywa do ogrodu, na taras i balkon
Piętrowe warzywniki są łatwe w montażu i pozwalają na uprawę roślin o różnych wymaganiach glebowych i pielęgnacyjnych. Chcesz jeść własne zdrowe warzywa, ale masz za małą działkę, ogródek lub w grę wchodzi tylko balkon? Postaw na podwyższone grządki, dzięki którym ogrodniczą pasję zrealizujesz nawet w mieście!





















































Wasze komentarze