Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 14 grudnia 2025 00:47
Z OSTATNIEJ CHWILI:
Reklama
Reklama

Robić karpia

Mięso karpi od stuleci należy do naszych najwartościowszych pokarmów. W czasach, gdy polska służba zdrowia znajduje się na szarym końcu światowych rankingów wzrost spożycia ryb ma olbrzymie znaczenie. Nie czekajmy chwili, kiedy tradycyjny, polski karp będzie towarem luksusowym i mało dostępnym. W gestii każdego z nas jest wymuszenie odpowiednich warunków przetrzymywania ryb w miejscach sprzedaży, a także zwrócenie uwagi na warunki transportu żywego zwierzęcia do domu.

 

Pierwsze wzmianki o udomowieniu karpia Cyprinus carpio w dorzeczu Dunaju sięgają początków naszej ery. Do rozwoju gospodarki stawowej w Polsce przyczyniło się zjawisko poważnego wyrybienia rzek i jezior u schyłku średniowiecza. Spowodowane to było dużą ilością dni postnych dochodzących do 50% w skali roku. Wyraźny postęp w technice stawowej nastąpił z chwilą sprowadzenia karpia przez czeskich zakonników. W 1870 roku Czech Tomasz Dubisch wprowadza stosowany do dziś przesadkowy system hodowli karpia. W związku z tym życie ryb podzielić można na 3 etapy. Do ukończenia pierwszego roku młode rybki nazywa się narybkiem. Między pierwszym, a drugim rokiem życia są to kroczki. Ryba towarowa (tzw. handlówka), to ryba ważąca ok. 1,5 kg w trzecim roku życia. Na początku narybek ze stawu tarliskowego przenosi się do stawów narybkowych. Wiosną roku następnego ryby odławia się i przenosi do stawu kroczkowego, w którym uzyskują wagę 150 – 250 gramów. Ostatni etap, to przenosiny do stawów towarowych, gdzie karpie dorastają do rozmiarów handlowych.

Ryby urozmaicają nasza dietę zaopatrując organizm w brakujące minerały, pierwiastki, łatwo strawne białka (ponad 90%) i witaminy (szczególnie D3). Ich działanie porównywane jest do leków nasercowych - dzięki niezbędnym wielonienasyconym kwasom tłuszczowym Omega-3 (karp 0,35 g na 100 g mięsa), wpływają również na rozwój zdolności, inteligencję, leczenie depresji, nowotworów, czy nawet chorób psychicznych.

Przeciętny Polak konsumuje niecałe 12 kilogramów ryb rocznie, przy czym ryby słodkowodne to 2 kg, a sam karp 0,5 kg. Jest to wynik plasujący nas poniżej średniej światowej wynoszącej 18 kg. Przykładowo statystyczny Japończyk zjada ich 68,5 kg. Wynika to poniekąd z faktu, iż jesteśmy krajem ubogim w wodę. Powierzchnia wód śródlądowych w Polsce wynosi 600 tyś. ha. W światowym rankingu stawia nas to na równi z takim krajem jak pustynny Egipt. Same stawy rybne zajmują areał 76 tys. ha. Profesjonalną produkcję ryb uprawia ok. 600 gospodarstw. W Polsce produkujemy rocznie ok. 15 tys. ton karpi. Główna sprzedaż ma miejsce w okresie świątecznym.

Wtedy też uaktywniają się różnego rodzaju organizacje, których celem jest torpedowanie obecności karpi na wigilijnych stołach. Celowo pominąłem nazwę ,,ekologiczne”, gdyż organizowane przez nich sławne akcje wypuszczania ryb są zwykłym barbarzyństwem pozbawionym wyobraźni i odpowiedzialności. Kiedy wgłębić się w fundamenty tych organizacji na końcu możemy dotrzeć do Petera Singera – filozofa, którego poglądy najłagodniej mówiąc są kontrowersyjne. Niemniej środowisko rybaków nie ucieka od niektórych propozycji stawianych przez ekologów. Pomysł ze sprzedażą świątecznych karpi w formie tusz, filetów, czy też form bardziej przetworzonych jest przyszłościowy. Trzeba jednak wziąć pod uwagę czas i pieniądze potrzebne na inwestycje w przetwórnie mogące obsłużyć znaczną ilość surowca. Zapewne wiązać się to będzie z podwyżką cen, a w najgorszym wypadku likwidacją mniej rentownych gospodarstw. Niestety ekolodzy to nie jedyne zagrożenie dla polskiego karpiarstwa. Kolejnymi są: trudne do wyleczenia choroby, deficyt wody, rosnące koszty produkcji, olbrzymia ekspansja kormorana czarnego, którego byt w Polsce sponsorują z własnej kieszeni głównie rybacy, kłusownictwo, czy też sam rząd, który nie dość, że nie wspiera polskiej akwakultury, to jeszcze próbuje łatać budżetowe dziury własnej niegospodarności niedorzecznymi opłatami.

Zanik produkcji karpia byłby fatalny w skutkach dla ekosystemów wodnych natura 2000, które w dużej mierze istnieją w oparciu o stawy rybne. Zwiększają one różnorodność biologiczną, są siedliskiem i ostoją rzadkich, zagrożonych gatunków zwierząt i roślin, poprawiają retencję magazynując wodę, oczyszczają ją poprzez odbiór, rozkład i akumulację biogenów – woda wypływająca ze stawów jest czystsza niż ta wpływająca, kształtują krajobraz i lokalny mikroklimat. Wartość pozaprodukcyjnych funkcji stawów rybnych obliczono na 219 143 zł/ha, co ponad 10-krotnie przewyższa ich wartość rynkową.

Karpie posiadają wysoką zdolność adaptacji do niekorzystnych warunków środowiska oraz możliwości regeneracji. Trzeba jednak pamiętać, że są to żywe zwierzęta i należny im zgodnie z prawem zapewnić dobrostan. Chyba najbardziej kontrowersyjnym zagadnieniem jest odczuwanie przez ryby bólu. Zdania naukowców są podzielone – ichtiolodzy, wędkarze, twierdzą, że ich układ nerwowy jest słabo rozwinięty, filozofowie, obrońcy zwierząt, że niczym nie różni się od ssaków. Najbezpieczniej natomiast przyjąć, że ryby ból odczuwają. Nie trzymajmy ich więc w wannie i prośmy o uśmiercenie na miejscu zakupu. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości nie przenośmy żywych ryb w wiaderkach z wodą, ani zawiązanych foliowych torbach. Transport w warunkach beztlenowych doprowadzi do uduszenia, a wcześniej zakwaszenia organizmu, co niekorzystnie wpłynie na jakość spożywanego mięsa. Karpie potrafią w ograniczony sposób oddychać przez skórę, starajmy się więc by powierzchnia wymiany gazowej była jak największa. Coraz modniejsze w użyciu są specjalnie dedykowane plastikowe rynienki odsuwające ciało ryby od powierzchni opakowana. Jeśli ich nie mamy nie zamykajmy dopływu tlenu w foliowych torbach. Podczas transportu ważne jest również by temperatura otoczenia zbliżona była do 0°C, co spowolni procesy metaboliczne i zmniejszy zapotrzebowanie na tlen. Każdy stres, czy też pogorszenie warunków środowiskowych odbija się bezpośrednio nie tylko na kondycji ryb i jakości surowca mięsnego, ale także w dalszej konsekwencji na masie ryb, co wpływa na rentowność produkcji. Dlatego też, obserwując, które czynniki mają niekorzystny wpływ na ryby, a tym samym zyski z hodowli, rybacy stawowi przez stulecia udoskonalali techniki chowu, odłowu, transportu, magazynowania i przewożenia tak, aby ograniczyć do minimum stres i niekorzystne warunki.

Nie czekajmy chwili, kiedy tradycyjny, polski karp będzie towarem luksusowym i mało dostępnym. Stało się tak już z np. z polską jagnięciną. W ostatniej dekadzie niespotykana w innych krajach UE nadgorliwość naszych urzędników doprowadzała do załamania rynku rodzimych, tradycyjnych produktów hodowli, na korzyść importu gorszych jakościowo i mniej ekologicznych odpowiedników. Często dostarczają nam je państwa, gdzie powszechnie stosuje się kuracje antybiotykowe, nieprzestrzegany jest dobrostan zwierząt, a ich pozyskanie ma fatalny wpływ na środowisko. W popularnych programach kulinarnych dominuje norweski łosoś tuczony w morskich sadzach, argentyńska wołowina, której fermy dostrzec można z granicy kosmosu i egzotyczne przegrzebki. Jeśli chodzi o ryby, to o ile w przypadku łososia jest to produkt cały czas o wysokich walorach, to taka panga rodem z wietnamskich (ś)cieków zawiera głównie niskiej wartości białko i wodę. Modne obecnie w stolicy hipsterskie targowiska oferują ekologicznego karpia w mocno zawyżonych cenach dochodzących do kilkudziesięciu zł za kg. Jest to próba stworzenia wyjątkowego, elitarnego produktu w odpowiednio wysokiej cenie. Tymczasem większość polskich hodowli opiera się na jego ekologicznym i zgodnym z naturą chowie. Karpie żywione są zbożem, głównie pszenicą, jęczmieniem i kukurydzą, a udział pokarmu naturalnego w ich diecie jest znaczny. Unikajmy kupowania tych ryb w hipermarketach, które narzucają rybakom ceny poniżej granicy opłacalności i tych importowanych głownie z Czech, Węgier, Litwy, ale też krajów tak egzotycznych jak Argentyna. Prośmy sprzedawców o certyfikat pochodzenia. Brońmy naszej taniej, dobrej jakościowo, zdrowej żywności, naszego narodowego dobra. Pamiętajmy, iż zgodnie z tradycją łuski karpia, schowane do portfela, zapewniają dobrobyt i pomyślność na cały przyszły rok.

Wytyczne Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej:

1. Uśmiercanie ryb w punktach sprzedaży detalicznej
• Metoda – uderzenie w część czołową czaszki powodujące utratę przytomności w połączeniu ze skrwawieniem, uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.

• Miejsce – wydzielone, np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji sklepu; zapobiegającym udziałowi osób postronnych

2. Personel
• ukończone 18 lat,
• wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe lub 3–letnie doświadczenie przy hodowli lub uboju ryb.

3. Warunki przetrzymywania żywych ryb
• baseny – szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach
• woda – czysta, natleniona lub napowietrzana; wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h
• zagęszczenie – maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenienia wody 1kg masy/l wody;
• optymalna temp. wody poniżej 10oC ryby bez widocznych uszkodzeń

4. Sprzedaż – polecana jest sprzedaż ryb po uprzednim ich uśmierceniu

5.Opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego
• bez wody, pozwalające karpiom na wykorzystanie naturalnej wymiany gazowej przez powierzchnię skóry
• z wodą -podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji

6. Zalecenia dla konsumenta dotyczące przenoszenia żywych ryb po zakupieniu ich w sklepie
Zaleca się:
• aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu, niezależnie od zastosowanego opakowania, nie był dłuższy niż 1godz.40 minut przy temperaturze powietrza0o-5oC,zaś przy temperaturze powyżej 10oC nie był dłuższy niż 20 minut.
• aby po zakupie żywej ryby, opakowanej w sposób opisany w pkt 5, nie zmieniać ww. sposobu opakowania w czasie dostarczania żywej ryby domu

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Opinie

Reklama
Reklama
Repertuar kina Helios

Repertuar kina Helios

W najbliższym tygodniu Helios zaskoczy kinomanów nie tylko mnogością propozycji filmowych, lecz także projektów specjalnych dla widzów o rozmaitych zainteresowaniach. W repertuarze znajdzie się najnowsza animacja „Magiczna gwiazdka zwierzaków”, japoński hit „Jujutsu Kaisen: Execution” oraz projekcje muzyczne i tematyczne cykle.Od piątku, 12 grudnia w repertuarze zagości nowość w klimacie nadchodzących Świąt – animacja „Magiczna gwiazdka zwierzaków”. Podczas gdy dzieci wypatrują Świętego Mikołaja, on sam rozbija się na lodowej wyspie, z której musi wydostać się jak najszybciej. Jednocześnie maleńkie pisklę musi uratować przyjęcie w kurniku, dziewczynka, której mama wciąż jest bardzo zajęta, szuka choinki na własną rękę, mały jenot zgubił się w lesie, a ryś próbuje dotrzeć na czas na magiczny spektakl. Różnorodne historie przypomną kinomanom, dlaczego co roku nie możemy doczekać się Gwiazdki!Na ekranach Heliosa znajdą się też inne gwiazdkowe produkcje. „Mikołaj i ekipa” to historia Świętego Mikołaja, który po niefortunnym wypadku zaczyna uważać się za superbohatera i znika tuż przed Wigilią… Elf Leo oraz odważna 11-letnia Billie wyruszają na wielkie poszukiwania, a po drodze odkrywają spisek bezwzględnego producenta zabawek, chcącego zniszczyć świąteczną tradycję i przejąć kontrolę nad prezentami… Inną propozycją na rodzinny seans jest zabawny tytuł „Mysz-masz na Święta”. Mysia rodzina szykuje się do wspólnego spędzania Świąt. Jednak wszystko się zmienia, kiedy w ich domu pojawiają się… ludzie. Myszy nie chcą dzielić się przestrzenią i rozpoczynają realizację planu, który mają na celu wyproszenie nieproszonych gości! Wśród filmów dla widzów w każdym wieku ogromną popularnością cieszy się animacja Disneya „Zwierzogród 2”. Opowiada ona o ambitnej króliczej policjantce, Judy Hops oraz przebiegłym lisie, Nicku Bajerze. Duet detektywów tym razem rusza tropem tajemniczego gada, który nagle pojawia się w Zwierzogrodzie. Helios zaprasza na inne filmowe hity, do których należy kontynuacja horroru na podstawie kultowych gier – „Pięć koszmarnych nocy 2”. Akcja filmu toczy się rok po traumatycznych wydarzeniach w pizzerii Freddy’ego Fazbeara. Mike Schmidt i policjantka Vanessa Shelly próbują chronić młodszą siostrę Mike’a, Abby, jednak dziewczynka zaczyna potajemnie wracać do pizzerii, a w tle ponownie pojawia się postać tajemniczego Williama Aftona. Nadal na ekranach sieci dostępny jest też szeroko komentowany „Dom dobry” w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego. Obraz przedstawia toksyczny związek Gośki i Grześka, w którym dochodzi do coraz bardziej niebezpiecznych sytuacji, a przemoc staje się codziennością… W głównych rolach wystąpili Agata Turkot i Tomasz SchuchardtSieć przygotowała również seanse dla fanów japońskiej animacji w ramach cyklu Helios Anime. W dniach 12-18 grudnia we wszystkich kinach odbędą się projekcje tytułu „Jujutsu Kaisen: Execution Shibuya Incident x The Culling Game Begins”. Kulminacją filmu, który podsumowuje dotychczasowe wydarzenia z serialu, jest dramatyczny pojedynek dwóch ulubionych uczniów Gojō. To wstęp do trzeciego sezonu anime, prezentowany przedpremierowo w kinach! Na piątek, 12 grudnia zaplanowano wydarzenie z cyklu Nocne Maratony Filmowe – tym razem będzie to Maraton Strachów. O godzinie 23:00 rozpoczną się projekcje aż czterech horrorów, w tym porywającej nowości „Cicha noc, śmierci noc”. To nie koniec projektów specjalnych odbywających się w najbliższym tygodniu! Swój czas w repertuarze będzie miał słynny maestro i jego orkiestra. „André Rieu. Wesołych Świąt!” to koncert z najpiękniejszymi kolędami i przebojami na radosny czas wyczekiwania Gwiazdki. Widowisko będzie dostępne w piątek i sobotę, 12 i 13 grudnia, a następnie 17 i 18 grudnia. Ponadto w niedzielę, 14 grudnia w wybranych kinach sieci odbędzie się wyjątkowa transmisja baletu „Dziadek do orzechów” wprost z Londynu! Widowisko urzeka niezwykłą choreografią i magiczną scenografią, nawiązującą do świątecznej aury.W poniedziałek, 15 grudnia do wybranych lokalizacji zawita cykl Kino Konesera z tajwańskim kandydatem do Oscara – „Left-Handed Girl. To była ręka… diabła!”. Samotna matka i jej dwie córki powracają do Tajpej po kilku latach życia na wsi, aby otworzyć stoisko na tętniącym życiem nocnym targu. W czwartkowe popołudnie, 18 grudnia we wszystkich kinach zagości cykl Kultura Dostępna i komedia „LARP. Miłość, trolle i inne questy”. Sergiusz, nastolatek zakochany w fantastyce i LARP-ach, zmaga się z prześladowaniami w szkole i swoim uczuciem do Helen. Gdy odkrywa jej tajemnicę, zyskuje szansę na niezwykłą przygodę!Bilety na grudniowe seanse dostępne są w kasach kin Helios, w aplikacji mobilnej oraz na stronie www.helios.pl. Dokonując zakupu wcześniej, można wybrać najlepsze miejsca, a także zaoszczędzić w ramach oferty „Wcześniej kupujesz, więcej zyskujesz”.Helios S.A. to największa sieć kin w Polsce pod względem liczby obiektów. Obecnie dysponuje 53 kinami, które mają łącznie 300 ekranów i ponad 54 tysiące miejsc. Spółka skupia swoją działalność głównie w miastach małej i średniej wielkości, ale jej kina są również obecne w największych aglomeracjach Polski, m.in. w Łodzi, Warszawie, Gdańsku, Poznaniu i Wrocławiu. Helios S.A. jest częścią Grupy Agora, jednej z największych grup medialnych w Polsce, działającej m.in. w segmencie prasy (wydawca m.in. „Gazety Wyborczej”), reklamy zewnętrznej (lider rynku - AMS), internetu (portal Gazeta.pl) oraz radia (9 stacji radiowych z portfolio Grupy Eurozet).Data rozpoczęcia wydarzenia: 12.12.2025
Mistrzostwa Europy w Łyżwiarstwie Szybkim

Mistrzostwa Europy w Łyżwiarstwie Szybkim

Gwiazdy europejskiego łyżwiarstwa szybkiego w Tomaszowie Mazowieckim powalczą o medale mistrzostw EuropyTo będzie jeden z najważniejszych sprawdzianów przed igrzyskami olimpijskimi w Mediolanie! Na początku stycznia, niespełna miesiąc przed rozpoczęciem najważniejszej imprezy sportowej czterolecia, w Tomaszowie Mazowieckim odbędą się Mistrzostwa Europy w Łyżwiarstwie Szybkim.Tomaszów Mazowiecki kolejny raz będzie gościł czołowych panczenistów Europy a Polacy będą startować w najmocniejszym składzie, z wszystkimi gwiazdami polskich panczenów, m.in. Kają Ziomek-Nogal, Andżeliką Wójcik, Damianem Żurkiem, Markiem Kanią, Piotrem Michalskim, czy Władymirem Semirunnijem na czele.Mistrzostwa Europy w tomaszowskiej Arenie Lodowej rozpoczną się w piątek, 9 stycznia, wieczorem. Już pierwszego dnia o medale zawodnicy powalczą w czterech konkurencjach – sprincie drużynowym kobiet, drużynie mężczyzn oraz na 3000 metrów kobiet i 1000 metrów mężczyzn. Dzień później zmagania rozpoczną się o godz. 14, a w programie są sprint drużynowy mężczyzn, 500 metrów kobiet, 5000 metrów mężczyzn i 1500 metrów kobiet. Mistrzostwa zakończą się w niedzielę, 11 stycznia, a tego dnia w Arenie Lodowej zostaną rozdane medale na dystansach 1000 metrów kobiet, 500 i 1500 metrów mężczyzn oraz w rywalizacji drużynowej mężczyzn i w biegach ze startu masowego.Organizatorzy jak zawsze przygotowali dla kibiców jak zawsze dużo dobrej zabawy, emocji a całość uświetni piątkowy pokaz świateł.09-11 stycznia 2026 r.Arena Lodowa w Tomaszowie Mazowieckim.Data rozpoczęcia wydarzenia: 09.01.2026
Koncert Czesława Mozila „Solo” w Niebowie

Koncert Czesława Mozila „Solo” w Niebowie

Koncert Czesława Mozila „Solo” w Niebowie (Wincentynów) – wyjątkowy wieczór w domowym salonieJuż 18 stycznia 2026 roku (niedziela) o godz. 17:00 Czesław Mozil zaprasza na jedyne w swoim rodzaju wydarzenie muzyczne — koncert "Czesław Mozil Solo – w mieszkaniu". Miejsce: niewielka wieś Wincentynów (gmina Sławno, powiat opoczyński), blisko Opoczna, w malowniczym zakątku województwa łódzkiego. Prywatna przestrzeń – salon domu – stanie się areną bliskiego spotkania artysty z publicznością.Miejsce pełne folklorystycznego klimatuWincentynów to kameralna miejscowość — według danych z 2021 r. liczy zaledwie 179 mieszkańców W sąsiedztwie znajduje się prywatny miniskansen "Niebowo", prezentujący tradycyjną wiejską architekturę regionu opoczyńskiego: chatę ze strzechą, ziemiankę, stodółkę i autentyczne wnętrza izby białej, kuchni i sieni.  Ta nieoczywista, serdeczna sceneria doskonale komponuje się z domowym klimatem koncertów Mozila.Co czyni ten wieczór wyjątkowymBliskość artysty: Czesław zagra niemal jak "u sąsiada" — w salonie, na kanapie, czasem na podłodze, a może ktoś usłyszy go z kuchni. Ta forma koncertu wyczarowuje atmosferę kameralności i autentycznego kontaktu.Unikalna formuła: To połączenie solowego show muzycznego i błyskotliwego stand-upu — pełne inteligentnych obserwacji, humoru i muzycznych emocji.Repertuar: Poza znanymi piosenkami, usłyszymy utwory z ostatnich albumów oraz premiery nowych nagrań, które trafią na kolejną płytę.Aktualny czas twórczy: Mozil zdobył tegoroczną Festiwalową Nagrodę Opola za piosenkę „Ławeczka”, singiel „Leń” z „Akademii Pana Kleksa 2” stał się hitem, a jego album „Inwazja Nerdów vol. 1” zdobył Fryderyka w 2025 roku.Kilka faktów o artyścieUrodzony w 1979 r. w Zabrzu, wykształcony akordeonista (Król. Duńska Akademia Muzyczna w Kopenhadze) Twórca złożonych dzieł: muzyka, teksty, aktorstwo dubbingowe (np. Olaf z "Krainy Lodu"), osobowość TVLaureat licznych nagród: Fryderyków, nagrody opolskiego festiwalu, platynowych płytStyl znany z połączenia kabaretu, folku, punka i inteligentnego humoru — trudno zamknąć go w jednym słowie Szczegóły wydarzeniaData: 18 stycznia 2026 (niedziela), godz. 17:00Miejsce: dom mieszkalny w Wincentynowie k. Opoczna („Niebowo”)Bilety: tylko 40 sztuk, cena 130 zł — dostępne na stronie: [biletomat.pl]Więcej informacji na: wydarzenie na FacebookuTaki koncert to znakomita okazja, by przeżyć muzykę i humor Mozila w najbardziej osobistej formie. To więcej niż performance — to spotkanie, które zostaje w pamięci na długo.Data rozpoczęcia wydarzenia: 18.01.2026

Polecane

Morawiecki w Tomaszowie Mazowieckim. Najpierw hospicjum, potem rozmowa z mieszkańcamiPŚ w łyżwiarstwie szybkim - drugie miejsce Żurka na 1000 m w HamarTwarda kontra dla kurczaków. Mieszkańcy: „To już nie wieś rolnicza, tylko domy ludzi”Ogień w JaninowieStrażacy szybko opanowali ogieńFILMOWY SYLWESTER w kinie Helios!Śledztwo w Tomaszowie: Norbert C. aresztowany na 2 miesiącePŚ w łyżwiarstwie szybkim - Żurek trzeci na 500 m w HamarDach i wsparcie na start: w powiecie tomaszowskim rusza 3‑letni program mieszkań treningowychLechia zagra o spokój w tabeli. Do Tomaszowa przyjeżdża wyjazdowa SpartaDzień Pamięci Ofiar Stanu Wojennego – tomaszowianie pamiętająPełnomocnik od Klapsów? Nowa „dyscyplina” w Tomaszowskim Centrum Zdrowia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Wasze komentarze

Autor komentarza: xXXTreść komentarza: Wyznawcy to w twoim PiSŹródło komentarza: Spotkanie z Adrianem Zandbergiem i Aleksandrą Owcą w Piotrkowie Trybunalskim.Autor komentarza: xxxTreść komentarza: A Starosty nie zaprosili?Źródło komentarza: Morawiecki w Tomaszowie Mazowieckim. Najpierw hospicjum, potem rozmowa z mieszkańcamiAutor komentarza: PnTreść komentarza: A kto zamierza te kurniki wybudowaćŹródło komentarza: Twarda kontra dla kurczaków. Mieszkańcy: „To już nie wieś rolnicza, tylko domy ludzi”Autor komentarza: AjdejanoTreść komentarza: Na jakiej podstawie wysnuł Pan tezę, że my, tzn. prawica idziemy razem z komuchami ? Myślę, że jednak od debilowatego ryżego, który twierdzi (dla swoich wielbicieli- idiotów), że kto jest przeciwko niemu, to jest zwolennikiem putina. Trzeba się zdecydować, czego się chce w życiu, mój milusiński, ukryty czerwoniaku. PS. Głupi Pan nie jest, ale trochę przestawiony przez wiele lat komuny. Pozdrowienia od starego czekisty.Źródło komentarza: Dwa miesiące na kilka prostych pytań. Tomaszowskie Centrum Zdrowia testuje granice jawnościAutor komentarza: AjdejanoTreść komentarza: Mój wredny dodatek do poprzedniego wpisu. Ci buntownicy, to jest typowa kicha kaszana. Formalnie pracują w Tomaszowie, a nieformalnie mają kasiorkę z lokali i domków letniskowych. I chwalą zasadę: niech żyje wolność (podatkowa), niech żyje zabawa!!! Pozdrowienia od starego czekisty.Źródło komentarza: Twarda kontra dla kurczaków. Mieszkańcy: „To już nie wieś rolnicza, tylko domy ludzi”Autor komentarza: AjdejanoTreść komentarza: Szanowna Redakcjo. Przestańcie w niektórych tematach wstawiać totalny kit Waszym czytelnikom. Prośba: nie postępujcie tak, jak to robi gazeta wybiórcza, albo tuskowe tvn. To jest zła droga. Piszecie duży temat, o którym Wasi czytelnicy nic nie wiedzą. Tacy jesteście euroekolodzy, że zapominacie , iż w każdym, drażliwym temacie należałoby przedstawić opinie dwóch stron i wypadałoby pokazać lokalizacje tych istniejących i projektowanych kurników. Wtedy ludzie, czytający taki materiał będą bardziej zorientowani, o co właściwie chodzi. Domyślam się, że tutaj chodzi o dawno istniejące kurniki przy drodze do Karolinowa i o budowę nowych kurników. Ludzie! Nie tanie sensacje, ale KONKRETY!!! Mógłbym się na ten temat wypowiedzieć, ale nic nie napiszę, bo ten materiał powyżej NIC NIE WYJAŚNIA, a tylko dolewa oliwy do ognia.Źródło komentarza: Twarda kontra dla kurczaków. Mieszkańcy: „To już nie wieś rolnicza, tylko domy ludzi”
Reklama
Reklama

Napisz do nas

Zachęcamy do kontaktu z nami za pomocą formularza. Możecie dołączyć zdjęcia i inne załączniki. Podajcie swojego maila ułatwi to nam kontakt z Wami
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama