Elżbieta Lenart, pracownik MCK, która je poprowadziła, wcieliła się w rolę prawdziwej zielarki – wiedźmy i przeniosła uczestników do magicznego świata, pachnącego herbatą i kawą, przygotowaną z roślin, które możemy napotkać podczas spaceru w lesie, na łące, a także w przydomowym ogródku.
Herbata z liści truskawek, kwiatów bzu lilaka, liści wierzbówki kiprzycy. Kawa, przygotowana z korzenia mniszka lekarskiego, z dodatkiem kakao i aromatycznych przypraw. O tym wszystkim , a także o wielu innych ciekawych przepisach na dwa tytułowe napoje, mogli dowiedzieć się słuchacze wykładu.
Dodatkową atrakcją było to, że każdy, kto był na spotkaniu, miał okazję zobaczyć oraz powąchać te specjały. Dzięki temu pani Elżbieta jeszcze bardziej zachęciła uczestników do tego, by sami eksperymentowali z naszymi rodzimymi, polskimi darami natury, a także – by podzielili się swoimi doświadczeniami i przepisami.
Zwieńczeniem spotkania była wspólna degustacja syropu z kwiatów czarnego bzu, przygotowanego – podobnie, jak wszystkie pozostałe wyroby – przez prowadzącą. Po takim spotkaniu, aż trudno zdecydować: kawa czy herbata?


































































Napisz komentarz
Komentarze