Słuchacze mieli okazję zapoznać się z zasadami ,,fermentacji” swoich własnych ziołowych suszy. Za przykład posłużyły karmelowa herbatka z bzu lilaka oraz Iwan Czaj z Wierzbówki kiprzycy, które to można było powąchać i zapoznać się z nieznanymi dotąd aromatami.
Czy herbata jest zdrowa? Nie musisz czytać setek internetowych poradników, by znaleźć odpowiedź na to pytanie. Wystarczy, że zapytasz swoją babcię. Odpowiedź będzie natychmiastowa: herbatka jest zdrowa i warto ją pić, bo nic tak jak ona nie wpływa dobrze na nasz organizm. Nie wystarczy jednak tylko ją pić, koniecznie należy ją w odpowiedni sposób zaparzyć.
Herbata zawiera teinę. Dzięki tej substancji możemy poczuć się pobudzeni, kiedy dopadnie nas codzienne zmęczenie. Jej właściwością jest również to, że oczyszcza organizm i wspomaga pracę żołądka. Co ciekawe, herbata może wspomóc również walkę z próchnicą, dzięki zawartym w niej związkom fluoru.
Smakosze herbaty zwracają jednak uwagę, że wypicie naparu może nas również zrelaksować i uspokoić. Ma też inne lecznicze właściwości. np. przeciwdziała chorobom wątroby czy układu krążenia. Wzmaga także skupienie i koncentrację na wykonywanej czynności. Napój jest również dobrym rozwiązaniem dla osób, które przez palenie papierosów uszkodziły swoje DNA.
Mocna, gorzka herbata bywa z kolei pomocna przy zatruciach pokarmowych. Napój ten zmniejsza ryzyko zawału serca oraz zawiera katechiny, które zapobiegają pojawieniu się i hamują rozwój komórek nowotworowych.
Zdrowotnych właściwości herbaty jest tak wiele, że nie pozostaje nic innego, jak pójść do kuchni, by zaparzyć sobie jej kolejną filiżankę. Oczywiście, nie należy przesadzać, ponieważ możemy ją po prostu przedawkować. Co oczywiste, przedawkowanie może nieść ze sobą nieprzyjemne dolegliwości. Jednak 10 kubków w ciągu dnia, nikomu nie powinno zaszkodzić.
Słów kilka o różnych rodzajach herbaty
Herbata czarna, a więc ta na co dzień najbardziej popularna. Pobudza organizm, dodaje energii, zwiększa koncentrację, przyśpiesza pracę żołądka, zmniejsza stres, obniża ciśnienie krwi, sprawia, że zęby są mniej narażone na próchnicę, zmniejsza ryzyko zakrzepów, a mocny napar może nawet zapobiegać i zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Pracujecie przy komputerze? Okłady z czarnej herbaty zmniejszą opuchliznę i zaczerwienienie oczu.
Herbata zielona działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomaga w pozbyciu się z organizmu różnego rodzaju toksyn, obniża poziom cholesterolu. Podobnie jak jaj czarna odpowiedniczka, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu, chroni zęby przed próchnicą, pomaga w zmniejszeniu stresu. Zielona herbatka działa przeciwwrzodowo. Możemy nią przemywać oczy w czasie zapalenia spojówek.
Herbata biała ponoć pobudza tak efektywnie, że może zastąpić kawę. Tak, jak poprzednie rodzaje pomaga w skoncentrowaniu się i posiada antyoksydanty zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych. Picie białej herbaty opóźnia proces starzenia się skóry, poprawia pracę układu immunologicznego, czyli zwiększa odporność organizmu oraz łagodzi zdenerwowanie.
[reklama2]
Herbata czerwona jest napojem dla osób, które chcą się odchudzić. Przyśpiesza metabolizm, oczyszcza organizm i pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Tak jak inne herbaty, również i czerwona zawiera fluor czy teinę. Jest również moczopędna i pomaga w usunięciu toksyn z organizmu. Dzięki czerwonej herbacie poprawiamy swój nastój oraz pamięć.
Herbata ziołowa - mięta pomoże na przejedzenie, melisa w problemach ze snem, poza tym zrelaksuje i uspokoi, bratek pomoże oczyścić organizm, przez co stanie się pomocny w walce z trądzikiem czy dodatkowymi kilogramami. Pamiętajcie, że np. herbata z imbirem pomoże w walce z przeziębieniem lub mdłościami.
Ale... są jednak pewne ale
Nie należy parzyć zbyt mocnej herbaty. O wiele łatwiej wówczas o przedawkowanie. Zbyt mocny napój wypity na pusty żołądek może wywołać nudności. Czarna herbata źle wpływa na organizm dziecka, dlatego warto unikać długiego parzenia i najmłodszym podawać słabą herbatę, najlepiej owocową lub z dodatkami. Tanina zawarta w czarnej herbacie sprawia, że wchłanianie żelaza jest gorsze. Nie jest więc zalecane popijanie nią posiłków. Efektem przedawkowanie może być nadpobudliwość, bezsenność, bóle głowy, drżenie mięśni kołatanie serca.
Zielona herbata nie jest natomiast zalecana w dużych ilościach dla osób chorujących na anemię, ponieważ powoduje ona mniejsze wchłanianie wapnia i żelaza.
Zapraszamy na kolejne spotkania o tematyce prozdrowotnej do DOK-u przy ul. Gminnej 37/39. Więcej informacji o wykładzie i przepisach oraz spotkaniach Klubu Seniora DOK w sekretariacie ośrodka lub telefonicznie 44 723 15 15.




























































Napisz komentarz
Komentarze