Jak wszystko, co dobre, pochodzą od Chińczyków
Kiełki powinno się jeść przez cały rok. Kiełki nie są wynalazkiem współczesności. Chińczycy odkryli kiełki już 5 tysięcy lat temu. Ich lecznicze właściwości spowodowały, że zaczęto je uważać za wspaniałe lekarstwo. Błyskawicznie również zaczęto doceniać ich zalety smakowe. Kiełki na zawsze zaczęły być więc obecne w kuchni Dalekiego Wschodu.
Kiełki są bardzo zdrowe
Rośliny gromadzą w nasionach zapasy witamin, minerałów, białka, aby oddać je kolejnemu pokoleniu. Jednak spożywanie świeżych nasion nie jest tym samym, co jedzenie świeżych kiełków. Składniki występujące w nasionach nie można w całości wykorzystać. Dopiero w czasie kiełkowania zaczynają być aktywne enzymy, które w taki sposób przetwarzają substancje odżywcze, że nasz organizm jest je w stanie łatwiej wchłonąć. Z węglowodanów złożonych tworzą się cukry proste, natomiast z białek aminokwasy. W kiełkach występuje również więcej witamin.
Uprawa kiełków
Uprawa kiełków w domu jest bardzo prosta. Wystarczy kupić kiełkownicę słoikową. To nowy sposób, na uprawę kiełków, ale za to niezwykle skuteczny. Kiełkownica wygląda jak zwykły słoik z metalowym sitkiem na wierzchu. Można cieszyć się kiełkami już po 4 dniach. Będą Ci potrzebne tylko kiełki oraz woda. Kiełki bardzo często można kupić w sklepach internetowych, które oferują sprzedaż kiełkownic. Uprawa kiełków, to również świetna zabawa dla Twoich dzieci. Może wreszcie po nie sięgną, na przykład w jakiejś sałatce?
Napisz komentarz
Komentarze