Sprowadzona do Europy na początku XVII w. herbata, była dla holenderskich kupców jedynie lekarstwem przeciwko febrze. Obecnie dzięki najnowszym badaniom, możemy poznać poszczególne walory różnych rodzajów herbat. Naukowcy potwierdzają pobudzające właściwości herbaty zielonej, rozgrzewające czarnej oraz odchudzające czerwonej.
Znany od 4 tysięcy lat napar powoduje ,,rozszerzenie naczyń krwionośnych w mózgu, narządach i mięśniach, pobudza akcję serca i wentylację płuc, a poprzez przyspieszenie przemian energetycznych rozgrzewa organizm."
Konkurencją dla popularnej czarnej herbaty, mającej najwięcej właściwości rozgrzewających jest zielona i biała. To najzdrowsze napary, bogate w antyoksydanty, regenerują organizm i pobudzają układ trawienny. Przeznaczona w starożytnych Chinach jedynie członkom arystokracji biała herbata, bogata w witaminę C pobudza podobnie do filiżanki kawy.
Charakteryzująca się cierpkim smakiem zielona herbata, parzona do 3 minut pobudza, niweluje zmęczenie i poczucie znużenia. Jest najlepszym napojem na upalne dni, ale także pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Nie tylko obniża poziom złego cholesterolu oraz cukru, lecz przeprowadzone ostatnio w Japonii badania ukazały, iż może zapobiegać również chorobom układu krążenia.,,U osób pijących dziennie minimum 5 filiżanek naparu umieralność z tego powodu była o 25 % niższa, niż u pozostałej grupy badanych."
Najnowszym odkryciem są właściwości herbaty czerwonej Pu-erh, która wspomaga pracę wątroby i pobudza procesy trawienne. Zwana ,,niszczycielem tłuszczów" według wstępnym badań zapobiega namnażaniu się komórek tłuszczowych, dzięki czemu pita regularnie po każdym posiłku może wspomagać odchudzanie.
Mało znaną dotychczas, będąca alternatywą dla Pu-erh esencją substancji leczniczych jest herbata Rooibos. Dosłownie nazywana czerwonym krzewem, uprawiana w Afryce Południowej pozbawiona jest teiny i skierowana do kobiet w ciąży. Zapobiega mdłościom, wzmacnia odporność, a jest przy tym bogata w żelazo. Łagodzi nie tylko bóle głowy, uspakaja, lecz dzięki działaniom rozkurczowym łagodzi kolkę u niemowląt.
Aby docenić jednak walory smakowe i dietetyczne znanego na całym świeci napoju ,warto wyzbyć się z naszych półek choć na chwilę herbat w torebkach. Jakość, a co za tym idzie właściwości herbaty zależą od rejonu uprawy oraz stopnia rozkruszenia liści. Młodsze liście herbaty gwarantują wysoką jakość. Z najstarszych liści robi się pył, często używany jedynie do produkcji herbaty ekspresowej.
Podczas degustacji takich herbat, warto zwrócić uwagę na sposób i czas jej parzenia, który nie powinien przekroczyć 5 minut. Wszystkie dodatki, takie jak cynamon, wanilia, kardamon dodajemy przed zalaniem wrzątku. Wyjątek stanowi cytryna, którą dodajemy po zaparzeniu herbaty i usunięciu liści. Taki sposób przygotowania zagwarantuje nam, iż podczas parzenia naparu, nie powstaną niebezpieczne dla naszego organizmu związki. Wciąż trwają badania, czy połączenie liści herbaty z sokiem z cytryny, może prowadzić do wytworzenia cytrynianu glinu, który wywołuje Chorobę Alzheimera.
























































Napisz komentarz
Komentarze