Czym jest niacyna?
Witamina B3 składa się z kwasu nikotynowego oraz jego amidu, który umożliwia przenoszenie atomów wodoru i wchodzi w skład enzymów NAD i NADP, uczestniczących w przemianach tłuszczów, białek i węglowodanów. Niacyna jest rozpuszczalna w wodzie i należy do najtrwalszych substancji witaminowych. Oznacza to, że jej cząsteczki opierają się niszczycielskiemu działaniu wysokiej temperatury i światła słonecznego oraz nie ulegają zniszczeniu na skutek procesu utleniania. Niacyna może się wypłukiwać w trakcie obróbki termicznej, dlatego w przetworzonych produktach znajduje się mniej witaminy B3 niż w surowym jedzeniu. Organizm człowieka potrafi samodzielnie syntetyzować tę substancję, jednak wytwarzane dawki są niewystarczające, dlatego należy dostarczać sobie niacyny wraz z pożywieniem lub suplementami diety.
Na co pomaga witamina B3?
Zastosowanie witaminy B3 jest bardzo szerokie. Niacyna działa wielokierunkowo i wpływa między innymi na:
- prawidłową pracę mózgu,
- regulację działania centralnego i obwodowego układu nerwowego,
- poprawę zdolności komórek do detoksykacji dzięki właściwościom antyoksydacyjnym,
- wytwarzanie adiponektyny, która działa przeciwmiażdżycowo,
- łagodzenie migren i napięciowych bólów głowy,
- poprawę krążenia krwi.
Niacyna pozytywnie wpływa na kondycje skóry, włosów i paznokci. Witamina B3 ułatwia regenerację błon śluzowych i zwiększa krążenie w naskórku, dzięki czemu cera pozostaje w dobrej kondycji. Odpowiednia dawka niacyny sprawia, że włosy stają się lśniące, mocne i sprężyste.
Komu grozi niedobór niacyny?
Dieta bazująca na nieprzetworzonej żywności oraz naturalnych produktach zazwyczaj jest wystarczająca, by poziom niacyny nie spadał poniżej ustalonych norm. Osoby jedzące niezdrowo są narażone na niedobory witaminy B3, podobnie jak ludzie znajdujący się w grupie szczególnie zagrożonej awitaminozą. Należą do niej:
- kobiety i mężczyźni stosujący restrykcyjną dietę,
- pacjenci z zaburzeniami wchłaniania,
- seniorzy i osoby przewlekle chore,
- alkoholicy,
- ludzie spożywający dużo cukru, kawy i herbaty.
Każdy, kto jest narażony na niedobór niacyny, powinien jak najszybciej zadbać o swoje zdrowie. Najlepszym krokiem pozwalającym zapobiegać awitaminozie jest rozpoczęcie odpowiedniej suplementacji.
Czy witamina B3 występuje w pożywieniu?
W jakich produktach znajduje się najwięcej witaminy B3? Niacyna występuje przede wszystkim w produktach mięsnych – szczególnie w drobiu i wieprzowinie. Zbilansowana dieta powinna uwzględniać także produkty zbożowe i tłuste ryby. Wysoką dawkę tej witaminy znajdziemy na przykład w orzechach ziemnych, otrębach pszennych, mięsie z kurczaka i indyka oraz wędzonej makreli.


























































Napisz komentarz
Komentarze