Na co zwrócić uwagę w ekologicznej restauracji?
Chcesz, aby Twoja restauracja była bardziej ekologiczna? Wprowadzanie odpowiednich zmian nie musi być skomplikowane i kosztowne, zwłaszcza jeśli będzie się to odbywało stopniowo. Przede wszystkim powinieneś zwrócić uwagę na to, czy nie wyrzucacie zbyt wiele jedzenia, czy nie marnujecie energii oraz wody, jak również czy nie wyrzucacie rzeczy, z których można by jeszcze skorzystać, chociaż niekoniecznie w tradycyjny sposób.
Chcąc prowadzić ekologiczną restaurację, warto zadbać nie tylko o energooszczędne urządzenia, takie jak np. piekarnik, zmywarka i lodówka, ale również o korzystanie z akcesoriów wielokrotnego użytku. Jeśli serwujesz dania na miejscu, sztućce ekologiczne to te, które są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej i można je wielokrotnie myć, aby mogli z nich korzystać kolejni klienci. Z kolei przy daniach na wynos warto wybierać propozycje z drewna brzozowego, które można wrzucić nawet do kompostownika.
Na co jeszcze powinieneś zwrócić uwagę?
W sklepach znajdziesz wiele propozycji, które będą spełniały wymogi ekologicznych. Dlatego możesz zdecydować się na wysokiej jakości kubki szklane lub plastikowe, które będą wielokrotnego użytku, bo wystarczy je umyć, aby móc ponownie z nich korzystać. Jednak na stronie https://aleopakowania.pl/opakowania-eko-0-plastik/ekologiczne-kubki/ znajdziesz również kubki papierowe. Są one wykonane z wysokiej jakości materiałów, a więc nie nasiąkają napojem, a jednocześnie są przyjazne dla środowiska.
Powinieneś również planować zakupy w taki sposób, żeby jak najmniej jedzenia się marnowało i tak je magazynować, aby w pierwszej kolejności zużywać te, które były zakupione wcześniej. Warto również pomyśleć o promocjach, które będziesz robił na gotowe już dania, które się nie sprzedały. Możesz je np. sprzedawać po niższej cenie, korzystając ze specjalnych aplikacji.
Przechowywanie żywności też jest ważne
Oferujesz klientom nie tylko dania, które przygotowywane są na bieżąco, ale również takie, które szykujesz wcześniej, a następnie wystawiasz w specjalnej witrynie? Pamiętaj, że odpowiednie ich przechowywanie, wpływa na ich smak i aromat, jak również na dłuższe zachowanie przez nie świeżości.
Dlatego powinieneś wybierać wysokiej jakości opakowania wielorazowego użytku, takie jak np.: https://aleopakowania.pl/opakowania-wielorazowe-reuse/, które będą zamykane. Mogą one mieć przezroczyste pokrywki, dzięki czemu klienci będą widzieli, co jest w środku. Co więcej, w ramach ekologicznego prowadzenia restauracji, możesz wprowadzić punkty lojalnościowe, jeśli klienci na kolejne zakupy przyjdą ze swoimi pojemnikami. Wówczas będą mogli wykorzystać te, które wcześniej otrzymali w Twojej restauracji. Takie działania pomogą w prowadzeniu ekologicznej restauracji.
Napisz komentarz
Komentarze