Czy sok z jabłek czy z aronii jest lepszy? Żeby to stwierdzić musielibyśmy przeprowadzić specjalistyczne badania. Jednak stwierdzić należy jednoznacznie, że najzdrowszymi sokami są te świeżo wyciskane soki. Jedyną wadą świeżo wyciskany soków jest fakt iż bardzo szybko się psują. Dużym plusem jest fakt iż posiadają naturalne witaminy oraz niepowtarzalny smak, którego nie znajdziemy w sokach w butelkach czy też w kartoniku.
Jak to jest z sokami z kartonika?
Nie myślcie, że produkcja soków w kartoniku polega jedynie na wyciśnięciu soku z owoców i ich umieszczeniu w kartonie. Myślisz, że sok wyciśnięty ze świeżych owoców przetrwałby w kartonie tak wiele dni? Oczywiste dla nas wszystkich, że nie. Przetrwać on może w kartonie tak długo tylko dzięki odpowiedniemu utrwaleniu. Soki owocowe utrwala się za pomocą działania dość wysokiej temperatury podczas pasteryzacji. Poza pasteryzacją są one obowiązkowo zagęszczane a następnie odtwarzane. Wszelkie aromaty w aromatach wyparnych są najpierw odbierane a następnie dodawane jednak nie gwarantuje to takiej samej jakości jak przy sokach świeżo wyciśniętych. Jeśli nie wierzysz możesz porównać smak mleka prosto od krowy z mlekiem w kartoniku – jest różnica prawda? Tak samo z sokami. No i bardzo ważna sprawa jeśli chodzi o witaminy w sokach w kartonikach. Podczas pasteryzacji znacznie ubywa witamin – są one potem uzupełniane jednakże nie są aż tak wartościowe jak te naturalne no i oczywiście organizm o wiele gorzej wchłania witaminy chemiczne. Ogromnym minusem soków w kartoniku jest również ogromna ilość kalorii – skąd się bierze? Soki dosładzane są cukrem, bądź syropem fruktozowo-glukozowym. Mimo iż uważamy, że soki są zdrowe to jednak ich nadmiar w naszym życiu może doprowadzić do problemów z nadwagą a nawet otyłością. Można przyjąć, że jeśli w 100g soku jest więcej niż 50 kcal to z całą pewnością są dosładzane. Jednak pamiętaj, że każdy owoc jest o innej kaloryczności a to również przekłada się na energetyczność soków.
Musisz uważać również na tak popularne ostatnimi czasy „100%” widniejące na opakowaniach soku. Ty myślisz, że to 100% sok a producent chciał przez to powiedzieć, że w napoju znajdują się wszelkie części owoców – nawet pestki i skórka. Niestety nie znajdziesz w kartonie samego miąższu z owoców.
Mało kto z nas sam przygotowuje sok w domu – najczęściej wybieramy się do sklepu po gotowy sok w kartonie. Dlaczego jednak warto poświęcić chwilę w domu i samemu przygotować sok?
Chociażby dlatego, że:
- dostarczają niezbędnych witamin i minerałów w odpowiedniej ilości,
- dostarczają budulec o najwyższej jakości i w niezmienionej formie,
- świetnie alkalizują organizm,
- wzmacniają system immunologiczny organizmu,
- bardzo dobrze wpływają na oczyszczenie organizmu,
- posiadają liczne właściwości lecznicze,
- przeciwdziałają tyciu
- no i chyba najważniejsze: wychodzi taniej.
Pamiętaj jednak, że wszystko jest dla ludzi. Jeśli tylko znasz umiar możesz pić te z kartonika. Doskonale wiemy, że wyciskanie soków jest pracochłonne i zabiera dużo czasu, który nie jednokrotnie wolimy wykorzystać w ciekawszy sposób. Pamiętaj, że wiele sklepów oferuje soki jednodniowe, które są zdrowsze niż tradycyjne w kartonikach czy też butelkach. Jeśli więc musisz kupować je w sklepie wybieraj te jednodniowe. Tylko czy dla świeżego smaku, aromatycznego zapachu i pełnowartościowego soku bogatego w witaminy i minerały nie warto poświęcić odrobinę czasu? Myślę, że tak! Zima to wyjątkowy czas, w którym nasz organizm potrzebuje dużej dawki witamin – znajdź więc raz na jakiś czas chwile by zadbać o siebie i swoje zdrowie poprzez picie soków – świeżo wyciskanych soków.
I jeszcze na koniec drobna ciekawostka: w zeszłym roku jeden Polak wypijał średnio ok. 14 litrów soku – w tym roku już 12. Czy to znak, że jesteśmy bardziej świadomi i dbamy o swoje zdrowie? Może powoli dochodzi do nas fakt iż soki nie są wcale tak zdrowe jak media je kreują?























































Napisz komentarz
Komentarze