Wydawać się może, że jest to rodzimy przysmak Italii. Nic bardziej mylnego. Początki pizzy sięgają starożytnej Grecji. Stanowiła ona pożywienie uboższej warstwy społeczeństwa. Okrągłe, płaskie placki skropione oliwą z oliwek i posypane ziołami zyskiwały coraz większa popularność.
Zawędrowały do Włoch. W Neapolu wzbogaciły się o pomidory oraz nazwę ,,pizza”.
Swój rozgłos pizza zawdzięcza najprawdopodobniej wizycie we Włoszech królowej Margharity Sabudzkiej, dla której kucharz Raffaele Esposito wykonał danie nawiązujące do barw Włoch.
Podstawowymi składnikami były pomidory (czerwień), ser mozarella (biel) oraz bazylia(zieleń).
Pizza została nazwana „Margherita” na cześć królowej i do dziś jest jedną z najbardziej znanych i lubianych wersji smakowych tego dania.
Odmian potrawy jest wiele a cechuje ją różnorodność składników, dodatków, grubość oraz wielkość ciasta. To od nas zależy jej smak, zapach jak i walory wizualne, jednak pod warunkiem, że pieczemy ją sami.
Pizza to doskonałe danie, dla tych którzy chcą się pochwalić inwencją kulinarną. Nie zwlekajcie więc ani chwili. Do dzieła! A my życzymy smacznego.





















































Napisz komentarz
Komentarze