Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 17 maja 2024 06:29
Reklama
Reklama

Wedlowski przewodnik po jakości

Smak nie jest dziełem przypadku. Kwestie struktury, konsystencji czy doboru multisensorycznych składników w czekoladowych produktach, to wynik kreacji technologów żywności i cukierników, ale także prac naukowych i analitycznych. Oto kulisy pracy Działu Zarządzania Jakością i Działu Badań i Rozwoju w Wedlu, a także procesów produkcyjnych – które pozwalają tworzyć kultowe słodycze i zaskakujące nowości.
  • Źródło: Wedel

Jakość od ponad 170 lat

Już od początku funkcjonowania czekoladowego przedsiębiorstwa, jakość produktu była dla jego założycieli, rodziny Wedlów kwestią priorytetową. Począwszy od Karola, który słynął z dbałości o każdy szczegół, po Emila, sygnującego każdą kostkę czekolady swoim podpisem (który w lekko zmienionej formie pozostaje logotypem firmy do dziś). Natomiast Jan z każdego transportu ziarna kakaowego osobiście badał próbki, oceniał ich stan dojrzałości, jakość i decydował, na jaki rodzaj czekolady przeznaczyć daną partię. Ta ekspertyza doskonalona od ponad 170 lat zapewnia dziś firmie pozycję jednego z liderów branży czekoladowej w Polsce. Najnowsze technologie i wysoki poziom wdrożonej przed laty Kultury Bezpieczeństwa Żywności pozwalają jeszcze lepiej i efektywniej zarządzać jakością, niemniej fundamenty czekoladowego biznesu pozostają niezmienne. Nadal do produkcji czekoladowych słodyczy, Wedel wykorzystuje najwyższej jakości kakao z Ghany, wciąż używa stałej od lat technologii do tworzenia masy czekoladowej i nie stosuje zamienników tłuszczu kakaowego, co gwarantuje produktom wyjątkowy smak. Pod tym względem czekoladowe dziedzictwo to dla dzisiejszej załogi, poza dumą z pracy, także wielkie zobowiązanie, by produkty znane Polakom od pokoleń wciąż zaskakiwały i niezmiennie dostarczały przyjemności.

Badanie jakości pod lupą

Jakość wedlowskiej oferty jest zasługą właściwego funkcjonowania firmy na wszystkich szczeblach jej organizacji, współpracy między poszczególnymi działami, od projektowania obszaru produkcyjnego, instalacji parku maszynowego, po planowanie produkcji i jej realizację zgodnie z określonymi standardami. Nad zachowaniem najwyższej jakości i bezpieczeństwa produktu czuwa Dział Zarządzania Jakością, dysponujący nowoczesnymi pracowniami kontroli jakości, na które składają się m.in. laboratorium mikrobiologiczne i fizykochemiczne.

Zakład produkcyjny firmy Wedel spełnia międzynarodowe standardy, co potwierdzają posiadane certyfikaty GFSI (Global Food Safety Initiative) z uzyskiwanymi bardzo wysokimi wynikami audytów. W certyfikacji standardu BRC firma została uhonorowana najwyższym znakiem AA już po raz czwarty z rzędu. Zapewnienie najwyższej jakości wspiera m.in. program PEM (z ang. Pathogen Monitoring Programme) polegający na monitorowaniu czystości mikrobiologicznej środowiska produkcyjnego oraz „Jakość u Źródła” podnoszący świadomość i poziom wiedzy pracowników produkcyjnych z zakresu bezpieczeństwa żywności (zapewnienie pełnej zgodności oraz znalezienie potencjalnego błędu najbliżej jego powstania).

Codziennie w naszych laboratoriach przeprowadzamy kilkaset różnych testów, między innymi kontrolę jakości mikrobiologicznej każdej partii wyrobów gotowych, badamy też surowce, półprodukty czy czystość w pomieszczeniach produkcyjnych. W badaniach mikrobiologicznych wykorzystujemy między innymi bardzo czułą technikę PCR (ang. polymerase chain reaction). Na liniach pracę załogi wspiera również szereg innowacyjnych narzędzi kontrolnych tj. jak sita wibracyjne o oczkach poniżej 1 mm do filtrowania mas, wykrywacze metalu i detektory X-ray. Linie produkcyjne wyposażone są w urządzenia kontrolne jak np. wagi przepływowe ważące każdy produkt i opakowanie, by mieć pewność, że konsument otrzymuje tyle słodkiego wyrobu, ile zadeklarowano na etykiecie” – mówi Magdalena Nowicka, kierownik zarządzania jakością w firmie Wedel.

Wedel przykłada również szczególną uwagę do jakości sensorycznej swoich produktów. Nadzór nad tym obszarem sprawuje panel sensoryczny, którego członkowie poza pasją do czekolady, wyróżniają się wyjątkową wrażliwością zmysłów na smaki i zapachy. Paneliści kilka razy w tygodniu spotykają się, aby degustować i oceniać, czy surowce i produkty spełniają określone parametry. Dzięki doskonałej znajomości profilu sensorycznego każdej kategorii produktowej, degustatorzy wspierają zespoły projektowe przy tworzeniu nowości. W ubiegłym roku panel ocenił m.in. niemal 8000 sztuk pianek Ptasie Mleczko®, 16 kg miazgi kakaowej, około 2000 sztuk produktów pobranych podczas kontroli z rynku oraz wziął udział w 1900 testach sprawdzających zmiany sensoryczne zachodzące w produkcie podczas przechowywania. W Wedlu istnieje także wewnętrzny panel konsumencki, który składa się z pracowników firmy, a jego zadaniem jest wsparcie zespołów projektowych w wyborze najlepszych wersji smakowych podczas tworzenia nowych produktów.

Gwarancja jakości – Ludzie

Poza nowoczesnym parkiem maszynowym i efektywnym procesem zarządzania, niezawodnym sposobem Wedla na dostarczanie najwyższej jakości produktów są ludzie. Pełne dbałości o detale podejście wyraża kultura organizacyjna i wartości tj. „Zapewniam jakość”, „Biorę odpowiedzialność” i „Koncentruję się na kliencie”. Jest ono widoczne w postawie każdego pracownika, który na co dzień czuje dumę z pracy w firmie z ponad 170-letnią historią i swoim zaangażowaniem wspiera jej czekoladowy rozwój. Doskonałym przykładem „osobistego” wkładu załogi w produkty firmy jest ręczna produkcja np. dekoracja na Torciku Wedlowskim czy manualne mieszanie karmelu i miazgi sezamowej do Chałwy Królewskiej E.Wedel. Pracownicy firmy pełnią również fundamentalną rolę w zakresie współpracy z dostawcami. Wieloletnie kooperacje przeradzają się w silne, oparte na zaufaniu i wzajemnym zrozumieniu relacje, co istotnie przekłada się na dobór oraz pozyskiwanie najwyższej jakości surowców i bezpieczeństwo produkcji.

Jakość wedlowskich produktów tworzą ludzie. To rola zarówno Działu Jakości, jak i pracowników linii produkcyjnych, którzy dzięki codziennej obserwacji, jak nikt znają idealny wygląd i konsystencję poszczególnych wyrobów. Kluczowa jest więc współpraca całej załogi, aby wobec ewentualnych nieprawidłowości móc szybko i skutecznie zadziałać. W Wedlu doskonale rozumiemy tę zależność i z zaangażowaniem wspieramy się nawzajem, by klient – ostateczny odbiorca efektu naszej pracy otrzymał produkt, którego oczekiwał, o właściwej jakości. To staranie jest naszym motto lub, jak kto woli, >>skrzywieniem zawodowym<<. Wszystko z myślą o zobowiązaniu i odpowiedzialności, jaką każdy z nas czuje wobec firmy z najdłuższą czekoladową historią w Polsce oraz wobec klientów, którzy sięgając po czekoladę E.Wedel, spodziewają się konkretnego, oryginalnego i niepowtarzalnego smaku” – dodaje Magdalena Nowicka.

Jakościowe „patenty” od E.Wedel

Jakość wpływa również na bezpieczeństwo produktu, które stanowi kluczowy element w procesie tworzenia unikalnego smaku, który jest za każdym razem taki sam. Oto kilka tajników dotyczących wedlowskich produktów na które bezpośredni wpływ ma praca Działu Jakości oraz badań i rozwoju.

  1. Kakao i czekolada E.Wedel

Wedel nie wykorzystuje zamienników tłuszczu kakaowego. Stosowany w produkcji czekolady składnik jest tłuszczem kakaowym z „pierwszego tłoczenia”, wyciskanym mechanicznie z miazgi, czyli rozdrobnionego ziarna kakaowego. Z kolei kakao w proszku to efekt zmielenia częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej. Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady zapewnia ziarno kakaowca z Ghany. Jest mocno czekoladowe i nie zawiera żadnych obcych posmaków, na przykład dymnego czy ziemistego. Ponadto, ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak produktu. Uprawy w Ghanie wyróżniają się też wysoką jakością, a zgodność z wysokimi standardami kontrolowana jest przez organy państwowe.

  1. Ptasie Mleczko®

Tajemnicę smaku kultowych pianek Ptasie Mleczko® stanowią m.in. surowce mleczne (masło, mleko zagęszczone). Puszystość pianki jest zasługą między innymi białka z kurzych jaj, a za specyficzną, jędrną strukturę pianek odpowiada agar. Jest to substancja całkowicie naturalna, pochodzenia roślinnego, pozyskiwana z wodorostów morskich. Na potrzeby produkcji pianek Ptasie Mleczko® opracowaliśmy własną metodę określania siły żelowania, dzięki której nasze produkty mają wyjątkową powtarzalność konsystencji. Ustalenie idealnych parametrów agaru i sposobu ich kontroli to efekt wieloletnich prac Działu Zarządzania Jakością firmy, dostawców i naukowców z Uczelni Wyższej.

  1. Orzechy

Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru produktom Wedla, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu. Orzechy laskowe używane w produkcji czekolady Luksusowej pochodzą z Tarragony regionu w południowo-wschodniej Hiszpanii (ta odmiana rośnie tylko tam). Wybrane orzechy są konkretnego kalibru: “11-13”, to znaczy, że średnica każdego, zatopionego w tabliczce czekolady Luksusowej orzecha, zawiera się w przedziale 11-13 milimetrów.

  1. Sezam w Chałwie Królewskiej i Sezamkach E.Wedel

Dwa produkty, ze zbliżoną zawartością sezamu. Zarówno w wedlowskiej Chałwie, jak i Sezamkach zawartość sezamu to ok 50%. Różnica polega jednak na postaci ziarna w jakiej jest dodawany do produktu. W chałwie występują w postaci miazgi i nie są widoczne gołym okiem, podczas gdy w sezamkach każde z ziaren bez trudu można zobaczyć. Na uwagę zasługuje również sposób dobierania ziarna. Firma Wedel używa w produkcji wyłącznie sterylizowanego ziarna sezamowego, co zapewnia właściwą mikrobiologiczną jakość wyprodukowanych z niego produktów.

Powyższe przykłady potwierdzają, że za każdym produktem z portfolio marki E. Wedel stoi szereg badań, testów i analiz. Dzięki pracy zespołu ekspertów, sięgając w sklepie po wedlowskie słodkości można mieć pewność, że stoi za nimi gwarancja zarówno w zakresie bezpieczeństwa składników, jak i wyjątkowego, oryginalnego smaku. Ten z kolei wynika z wieloletniego doświadczenia, które w połączeniu z pasją wedlowskich czekoladników i ich dbałością o detale, stanowi kombinację idealną.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
bejc 14.05.2022 22:47
Obecna czekolada &quot; Gorzka &quot; to raczej wyrób czekalopodobny rodem z PRL-u .Brakuje tylko białego nalotu

Emilka 15.05.2022 11:17
Lepiej zjeść tę gorzką jak inne podróby zwane czekoladami generujące zaawansowaną cukrzycę. Analitycy oceniają że w porównaniu z tym co jedzą Niemcy, czekolady nam oferowane są 3 kategorii w stosunku do tych niemieckich.

Reklama
Polecane
W lasach sucho. Zdarzają się pożaryOgień w LuboszewachNoc Muzeów: sprawdź co się będzie działo w Tomaszowie!Rusza rekrutacja do żłobkaKochanym mamomVIII Krajowy Kongres SekretarzySolidna wygrana na NowowiejskiejCo się stało w PCAS-ieRodzinny piknik w MCK Za PilicąPółkolonie z MCK-iem – ruszyły zapisy!Uczczą patrona w PCASPrezes ZUS: w ciągu 30 lat średnia długość życia wydłużyła się o 7-8 lat
Reklama
III RUNda Żubra III RUNda Żubra III RUNda Żubra 19.05.2024, Spała - Półmaraton biegowy i Nordic Walking Już 19 maja w Spale odbędzie się III edycja RUNdy Żubra, impreza biegowo-marszowa w ramach której rozegrane zostaną następujące dystanse i konkurencje:Start Główny:- Półmaraton biegowy  21 km( 2 pętle po 10,7 km)- Półmaraton Nordic Walking 21 km ( 2 pętle po 10,7 km)Start towarzyszący:- 5 km bieg- 5 km Nordic WalkingTrasa obydwu dystansów w 95% wyznaczona jest po leśnych duktach i ścieżkach Spalskiego Parku Krajobrazowego, a START I META znajdują się w centrum Spały na placu głównym. Zawodnicy rywalizują w kategoriach OPEN K/M i wiekowych K/M. Przygotowano następujące kategorie wiekowe: K/M20 (16-29lat), K/M30 (30-39lat),  K/M40 (40-49lat), K/M50 (50-59lat), M/K 60+.Do swoich startów zapraszamy również dzieci, które będą rywalizować w 4 grupach wiekowych:- dzieci do lat 7  - 300 m- dzieci 8-10 lat – 600 m- dzieci 11-13 lat – 1000 m- młodzież 14-16 lat -  1000 mNa zwycięzców podium w każdej kategorii wiekowej dziewcząt i chłopców czekają atrakcyjne nagrody, dodatkowo wszyscy uczestnicy startów dzieci wezmą udział w losowaniu nagród ze sceny.ZAPISY I REJESTRACJAWszystkich zainteresowanych startem w zawodach zapraszamy do rejestracji na stronie www.rundazubra.pl.Na wszystkich uczestników biegu czekają atrakcyjne pakiety startowe :Dzieci w pakiecie startowym otrzymują :- okolicznościową koszulkę biegu- komin biegowy- Kupon na pyszne lody od Carska Wieża- pamiątkowe drzewko do posadzenia od Nadleśnictwo Spała, Lasy Państwowe- numer startowy z chipem do pomiaru czasu- medal na mecieDorośli w pakiecie startowym otrzymują:-Numer startowy z chipem do elektronicznego pomiaru czasu-Gadżet z logo biegu- upominki od sponsorów- Kupon na Pasta Party w dniu 18.05 ( Zabujana Pizza Bar w Spale)- Pamiątkowy medal na mecie- Poczęstunek po biegu, owoce, woda, izotonik PASTA PARTYWszystkich półmaratonu i biegu na 5 km zapraszamy do udziału w bezpłatnym Pasta Party w sobotę 18 maja.O SPALESpała to miejscowość niewielka, ale za to z ogromną sportową historią. To tutaj znajduje się Ośrodek Przygotowań Olimpijskich, który wyszkolił już wiele pokoleń polskich czołowych lekkoatletów. Otaczające Spałę lasy stwarzają idealne warunki do uprawiania sportu, do tego wszechobecna cisza i spokój sprawiają że warto tu biegać i wypoczywać jednocześnie.Organizator imprezy:Be AlivePatronat Honorowy:Gmina InowłódzSponsor Główny:Bank Pekao S.A.Sponsorzy Strategiczni:Westlab, One OrganicData rozpoczęcia wydarzenia: 19.05.2024
Food trucki Food trucki Już od 17 do 19 Maja na Placu Kościuszki w Tomaszowie Mazowieckim zawitają Food trucki!Piknik rodzinny organizowany przez Sowa Events bedzie miał do zaoferowania mnóstwo atrakcji.Dla głodomorów przyjadą foodtrucki reprezentujące kuchnie z całego świata. Wśród serwowanych dań nie może zabraknąć: amerykańskich burgerów, hiszpańskich churrosów, frytek belgijskich, węgierskich langoszy, tajskiego padthaia oraz wiele innych przysmaków z różnych zakątków naszego globu.Dla spragnionych będzie przygotowana strefa orzeźwienia, czyli stoisko pełne dobroci. Serwujemy tam autorską lemoniada, zmrożoną granite i wiele innych.Między stoiskami będzie przygotowany specjalny food court gdzie zostaną porozkładane ławostoły, leżaki oraz parasole. Można więc śmiało zaprosić całą rodzinę i wygodnie spędzić czas zajadając się serwowanymi specjałami, słuchając przy tym przyjemnej muzyki.Będzie również mnóstwo atrakcji dla najmłodszych. Będzie stoisko z balonami i zabawkami oraz stoisko z watą cukrową. Bedą również przygotowane dmuchane zamki na których dzieciaki beda mogły spędzić radosne chwile skacząc i bawiąc sie w najlepsze.DODATKOWO I BEZPŁATNIE ZAPRASZAMY NA:SOBOTA:- 12:00 - 16:00 - Spotkanie z ulubionymi postaciami z topowej bajki o dzielnych pieskach! Szykujcie aparaty i szerokie uśmiechy :)NIEDZIELA: - 12:00 -12:45 - Koncert "JAK Z BAJKI" - uzdolnieni ludzie filmu, muzyki, teatru i animacji przeniosą Was w magiczny świat muzyki z największych hitów filmów animowanych! - 12:00 - 18:00 - Animatorzy do Waszej dyspozycji! - zabawy ruchowe, sportowe, skręcanie balonów, zabawy z chustą klanza, mini zajęcia plastyczne i wiele innych - nudzie mówimy STOP!- 12:00 - 18:00 (z przerwami) - Bańki mydlane w niecodziennym wydaniu - daj się zamknąć w giga bańce! - Warto zapomnieć o gotowaniu w domu tego weekendu. Warto zabrać rodzinę i cudownie spędzić ten czas z Food truckami. Kulinarne święto już od 17 do 19 Maja w Tomaszowie Mazowieckim.Data rozpoczęcia wydarzenia: 17.05.2024
Reklama
Reklama
Skarpetki zdrowotne z przędzy bawełnianej ze srebrem Skarpetki zdrowotne z przędzy bawełnianej ze srebrem Skarpetki nieuciskające DEOMED Cotton Silver to komfortowe skarpetki zdrowotne wykonane z naturalnej przędzy bawełnianej z dodatkiem jonów srebra. Skarpety ze srebrem Deomed Cotton Silver mogą dzięki temu służyć jako naturalne wsparcie w profilaktyce i leczeniu różnych schorzeń stóp i nóg!DEOMED Cotton Silver to skarpety bezuciskowe, które posiadają duży udział naturalnych włókien bawełnianych najwyższej jakości. Są dzięki temu bardzo miękkie, przyjemne w dotyku i przewiewne.Skarpetki nieuciskające posiadają także dodatek specjalnych włókien PROLEN®Siltex z jonami srebra. Dzięki temu skarpetki Cotton Silver posiadają właściwości antybakteryjne oraz antygrzybicze. Skarpetki ze srebrem redukują nieprzyjemne zapachy – można korzystać z nich komfortowo przez cały dzień.Ze względu na specjalną konstrukcję oraz dodatek elastycznych włókien są to również skarpetki bezuciskowe i bezszwowe. Dobrze przylegają do nóg, ale nie powodują nadmiernego nacisku oraz otarć. Dzięki temu te skarpety nieuciskające rekomendowane są dla osób chorych na cukrzycę, jako profilaktyka stopy cukrzycowej. Nie zaburzają przepływu krwi, dlatego też zapewniają pełen komfort przy problemach z krążeniem w nogach oraz przy opuchnięciu stóp i nóg.Skarpetki DEOMED Cotton Silver są dostępne w wielu kolorach oraz rozmiarach do wyboru.Dzięki swoim właściwościom bawełniane skarpetki DEOMED Cotton Silver z dodatkiem jonów srebra to doskonały wybór dla wielu osób, dla których liczy się zdrowie i maksymalny komfort na co dzień.Z pełną ofertą możecie zapoznać się odwiedzając nasz punkt zaopatrzenia medycznegoTomaszów Mazowiecki ul. Słowackiego 4Oferujemy atrakcyjne rabaty dla stałych klientów Honorujemy Tomaszowską Kartę Seniora 
bezchmurnie

Temperatura: 9°CMiasto: Tomaszów Mazowiecki

Ciśnienie: 1018 hPa
Wiatr: 23 km/h

Reklama
Reklama
Wasze komentarze
Autor komentarza: SkromnaTreść komentarza: i ciepła osoba. Warto upamiętnić w przestrzeni publicznej.Źródło komentarza: Odeszła Zofia Czekalska „Sosenka”, Zasłużona dla Tomaszowa MazowieckiegoAutor komentarza: WwwwwTreść komentarza: A co zazdrosny jesteś?Źródło komentarza: Nie...oczekiwana porażka Koalicji ObywatelskiejAutor komentarza: WitekTreść komentarza: Źle postrzegana funkcja , jak by to był pisiorek to by było wszystko ok. Miasto zakłamanych i złodziejskich pisiorówŹródło komentarza: Nie...oczekiwana porażka Koalicji ObywatelskiejAutor komentarza: ...)Treść komentarza: Wólczańska nie Wulczńska ..takiej w Łodzi nie maŹródło komentarza: Ach ta komunikacja... autobusowaAutor komentarza: KierowcaTreść komentarza: Obawiam się, że żadna tomaszowska spółka nie realizuje połączeń z na linii Łódź - Tomaszów, więc te skargi należałoby właściwie ukierunkować.Źródło komentarza: Ach ta komunikacja... autobusowaAutor komentarza: JBTreść komentarza: Multimedia obecnie Vectra to najwięksi oszuści i krętacze, z jakimi miałam dotąd do czynienia. Jako stała klientka miałam wciąż propozycje nowych promocji. Ostatnio przeszli samych siebie - cena promocyjna za miesiąc 74 zł (20% więcej niż w trwającym okresie rozliczeniowym), ponieważ się nie podpisałam umowy promocyjnej okazało się, iż bez promocji będę płacić ok. 64 zł, a ponieważ miałam ich naprawdę dość i wypowiedziałam umowę, otrzymałam ofertę w cenie 45 zł!!! OSZUŚCI i tyle. Nikomu nie polecam współpracy z nimi, chyba że lubi się szarpać...Źródło komentarza: UOKiK: zarzuty dla spółek Vectra i Multimedia Polska
Reklama
Reklama
Napisz do nas
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama